keskiviikko 17. joulukuuta 2014

17. Vanha tonttu näytti vanhemmalta kuin Tiitu muisti


Vanha tonttu näytti vanhemmalta kuin Tiitu muisti. Ei ollut ihme, että hän todella oli saunatonttujen vanhin. Koukkupolvilla kävely oli vaivalloista, ja pitkä, harmaa parta viisti maata, kun Nuutti Vuonankaali laahusti tuohikkaillaan lavaa kohti. 
(Meri Savonen, kuvitus Sirja Iisakka: Tonttulapset ja ketuilla ratsastavat vieraat. Saarni-kirjat 2001.)

Meri Savosen Tonttulapsista kertova kirja kertoo suomalaisten puusaunojen ja samalla tonttujen kotien pelastamisesta. Nykypäivän ihmiset kun eivät puusaunojen hitaudesta välitä, vaan kaipaavat heti valmiita sähkökiukaita. Samalta kirjailijalta on ilmestynyt myös jouluaiheinen Tonttulapset ja seikkailujen joulu, jossa mm. herätellään lasten uskoa jouluun. Savosen kirjoissa on viehättävää vanhanaikaisuutta ja perinteistä satua, joka sopii täydellisesti jouluun rauhoittumiseen, mukavia hahmoja (Vaari Riihranta, Joulupukki ja Joulumuori…) sekä tunnelmallisia koteja Korvatunturin sisällä, joihin käpertyä.

Tämä Jaipurin kaduilla tapaamani herra ei välttämättä tontuista välitä, mutta jotain hänessä oli, joka toi mieleeni vanhat tontut. Muutenhan hindujen suurin juhla, Diwali, vietetään loka-maraskuussa, ja sen tunnusmerkkeinä ovat valot. Valo voittaa pimeyden, jonka kunniaksi tuikut ja kynttilät syttyvät ja ilotulitteet valaisevat taivaan. Itse en ole Diwalia juhlinut Intiassa, mutta juhlasta kertoo ainakin yksi suomennettu lastenkirja, Valon juhla - Uusivuosi Intiassa. Kirja kuuluu Disneyn Maailmanklubi-sarjaan, joka on ilmestynyt Suomessa ilmeisesti 90-luvulla, ja sarjan kirjoissa on esitelty maailman eri maita Disney-hahmojen kautta. Tässä Mortti ja Vertti ovat Intiassa avustamassa Diwaliin liittyvissä valmisteluissa. Olemme aina pitäneet kirjasta kovasti, se on ilahduttavan hyvä...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...