keskiviikko 15. lokakuuta 2014

1000 erilaista eläintä

Jessica Greenwell (toim.): 1000 erilaista eläintä (orig.1000 Animals)
Kustannus: Aurinko Kustannus 2014
Lyhyesti: Nimi kertoo kaiken. Tekstitön, pahvisivuinen kirja, jossa tuhat värikästä, kivaa ja suomalaisin nimin höystettyä kuvaa eläimistä mereltä maan alle, metsistä ja maatiloilta aavikoille ja Etelämantereelta Australiaan.Tästä kirjasta meillä ilahduttiin! Olin kysynyt kustantamosta ekologisia kirjoja erästä lehtijuttua varten, mutta jutun aihe muuttuikin sitten vuoden parhaiksi (kotimaisiksi) lastenkirjoiksi (koska tänä vuonna ei ollutkaan ilmestynyt lastenkirjoja, joissa olisi kestävä kehitys jollain tavoin mukana), mutta kustantamo lähetti kuitenkin tämän tutustuttavaksi, ja kiva niin, sillä tällaiselle yksinkertaisella idealla toteutetulle eläinkirjalle löytyy aina lukijoita. Lapset (8 &5v.) tykästyivät kirjaan kovasti.

Meillä on ollut iso hitti eräs Intiasta kauan sitten ostettu samantapainen, vain paljon paksumpi eläinkirja, josta on ollut mukava katsella eläinten kuvia, mutta olen aina tuskaillut englanninkielisten nimien kanssa - miten ne voivatkin olla niin vieraita ja outoja! Nyt saimme nimet suomeksi, ja - nimet ovat edelleen outoja! Kergueleninmerikarhu, jääahven, kultatöyhtöpingviini, myssypingviini??? Hah haa.

Nimien ohella Nikki Dysonin kuvatkin ovat aika mainioita - eivät mitään ehdoin tahdoin vitsikkäitä, mutta eläimillä on ilmeikkäät, kohti katsovat silmät ja hauskoja ilmeitä.

Oli mukavaa, että kirjasta löytyi myös kotimaisia eläimiä, kuten perhosia, arktisia eläimiä (eli meidän metsäeläimemme), lintuja, kaloja, hyönteisiä ja lemmikkieläimiä. Eläinten monipuolisuus toimi, enkä oikein keksi aluetta mikä olisi unohdettu. Kiina? Lähi-itä? Toisaalta sielläkin asustavat eläimet voivat olla esiteltyinä vaikkapa täplikästä ja juovikasta -osastossa, mistäpä sen tietää.
Kirja sopii varsin hyvin itse lukevalle, ja meillä esikoisella kului tovi jos toinenkin eläinten nimiä tavaillen. (Ihmettelen muuten usein kuopuksen kärsivällisyyttä kuuntelussa, nämä nimet tosissaan haastavat juuri lukemaan oppinutta.)
Hyvää syysloman jatkoa kaikille, jotka sellaisella sattuvat olemaan!

Jessica Greenwell (toim.): 1000 erilaista eläintä (orig.1000 Animals)
Kuvitus: Nikki Dyson
Suomennos: Maarit Varpu
Kustannus: Aurinko Kustannus 2014
Mistä: Kustantamosta

3 kommenttia:

 1. Meilläkin on tästä tykätty paljon.
  Ja mullekin monien eläinten nimet oli ihan uusia tuttavuuksia :D Mutta sehän ei haittaa, että äitikin oppii välillä jotain uutta ;)

  VastaaPoista
 2. Ihan mahtavan oloinen kirja! Lasten tietokirjat, voivoi, niitä tarvitaan ainakin meillä ja myös tällainen luettelevampi kuulostaa aika hauskalle!

  VastaaPoista
 3. Maija ja bleue, hauska kuulla että kirjasta tykätään / innostutaan teilläkin. Mä olin yllättynyt että nimenomaan luettelevammalle on myös tilauksensa, ehdottomasti. Tätä on hauska selailla ja ihmetellä.

  VastaaPoista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...