tiistai 30. syyskuuta 2014

Aika ja odottaminen pohdituttavat Karusellissa

Timo Parvela: Karuselli
Kuvitus: Virpi Talvitie
Kustannus: WSOY 2008
77 s.
Lyhyesti: Ajan ja odottamisen ympärille kietoutuva kaunis, vähän utuinen kirja, joka puhuttelee viisaudessaan. Tärkeä, hieno kirja, joka koskettaa yhtä lailla lasta ja aikuista.



Seuraavana aamuna Kattila istui taas kivellään odottamassa, että toiset saapuisivat karuselliin. Odotti ja odotti. Aurinko heräsi sinä aamuna hitaammin kuin eilen, mutta kun sen valo osui hiekkakenttää ympäröiviin puihin, unni Kattila ymmärsi. Se näki puiden lehtien muuttuneen kaikenvärisiksi. Aika, joka yleensä oli niin hidas, olikin tehnyt äkkiloikan. Syksy oli tullut. 

Aika on erilainen riippuen asiasta johon se liittyy. Talvella aika menee hitaammin kuin kesällä. Ystävän kanssa aika sujahtaa nopeasti, puulla on täysin eri aika. Erotessa aika sekoaa. Odottaessa... niin, silloin ehtii paljon kaikenlaista.

Lapselle aika on usein abstrakti. 8-vuotiaalta kysyin ajasta, hän vastasi näin: tunti on toooodella pitkä aika. Pienempi ei oikein edes käsittänyt mitä kysyn. Ei kai ajasta voi kysyä noin vain, jos ei tiedä, mihin se liittyy. Isompi selitti pienen puolesta: aika on aika hankala pienenä. Aikuinen taas yrittää hallita aikaa kalenterein, suunnitelmin, optimoinnein ja laskelmin, ja määrittää aikaa niin tarkasti kuin mahdollista. Onnistummeko siinä? 

Timo Parvelan kirjoittama ja Virpi Talvitien kuvittama Karuselli-kirja innostaa pohtimaan ajan liukasta, muuttuvaista olemusta, ja sitä, miten aika itse asiassa muuttuu merkitykselliseksi vasta sen myötä, mitä ajassa ehtii tehdä. 

Kirjassa tunnustellaan myös odottamista, yksin jäämistä, ystävyyttä sekä unelmiin ja tavoitteisiin uskomista. Päähenkilöt, pieni unni Kattila ja haitara Onni ystävystyvät, koska niitä yhdistää odottaminen. Unni ei ole päässyt muiden unnien kanssa lentämään talveksi Afrikkaan, koska se ei pysty lentämään. Rikkinäinen karuselli on sen elämässä tärkeä, se haluaa korjata sen, mutta korjaajakin asuu Afrikassa. Kattila ajattelee, että jos se istuttaa kävyn karusellin alle, kasvava mänty nostaa karusellin pystyyn, ja unni kierittää sen Afrikkaan. 

Onni epäilee suunnitelman toteutettavuutta, mutta - toiset asiat vain vaativat enemmän aikaa kuin toiset. Lopulta kaikki unelmat voivat toteutua, mikseivät voisi? Ne täytyy vain pistää alulle joskus. 



Parvelan tekstissä on pysättävää viisautta ja puhuttelevuutta. Aika on niin tärkeä meidän ajassamme -jostain olen lukenut että rikas onkin se, jolla on aikaa. 

Virpi Talvitien kuvitus sopii hyvin tekstiin, se on pitkälle epätarkkaa ja vähän hahmotonta kun on kyse ajasta, silti ilmeikästä ja tuo Onnin ja Kattilan tuntemuksia esiin.



Karuselli on kirja, johon haluan palata aina uudelleen, ja jossa puhuttelevat aina eri asiat. Tällä kertaa, syksyn kynnyksellä, ajattelin erityisesti ajankulun muuttumista vuodenkierron mukaan. Työelämähän käy kokoajan samalla kellolla, se ei muuta käyntiään ihmisten tuntemusten tai luonnon takia. Ehkä itse voi kuitenkin vaikuttaa siihen, mitä itse itseltään odottaa eri aikoina ja eri asioihin liittyen. 

Kirja vetoaa juuri nyt myös siksi, että odotan kovasti jotain, olen odottanut jo melko kauan. Eikä odottaminen ole kovin hauskaa. Kuten Kattila ajattelee:
Toisia ei vain kuulunut, mutta Kattila jaksoi kyllä odottaa. Vielä vähän. Sekunnin, sitten toisen. Sekunti on melko lyhyt aika odottaa. Minuutissa ehtii jo vähän pitkästyä. Tunnissa kaikki puut on laskettu kahteen kertaan. Päivässä toivo herää ja sammuu pilvien kulkiessa auringon editse. Viikossa kasvaa taas pikkuisen ja kuukaudessa vähän enemmän. Vuoteen mahtuu pienen koko elämä. 
Tai: 

Odottavalla on aikaa ja sitä voi käyttää monella tavoin. 
Sekunnissa ehtii hymyillä. 
Minuutissa voi nauraa ja naurattaa. 
Tunnissa saattaa käydä polveilevan keskustelun. 
Päivässä on paljon hiljaisia hetkiä, jolloin ei tapahdu yhtään mitään. 
Kuukaudessa pikkuinenkin kasvaa vähän enemmän. 
Vuosi on jo niin pitkä aika, ettei sitä saata ajatella.

Lapsen kanssa kirja antaa pohdittavaa paitsi koko ajan käsitteeseen, myös odottamiseen. Odottaminen on usein lapselle vaikeaa, eikä se muutu helpoksi koskaan. Mutta jos unni Kattila jaksaa odottaa, että sen maahan kaivama käpy kasvaa puuksi ja työntää karusellin pois paikoiltaan, ehkä mekin jaksamme odottaa. Aika monen odotus on loppujen lopuksi sittenkin lyhyempi kuin unni Kattilan.  

Tekijäkaksikon edellinen teos, yksinäisyyttä käsittelevä Keinulauta sai muuten Finlandia Junior-palkinnon.

Timo Parvela: Karuselli
Kuvitus: Virpi Talvitie
Kustannus: WSOY 2008
77 s.
Mistä: Kaupasta
Tähtiä: 5 / 5

6 kommenttia:

 1. Nämä kaikki kolme (Keinulauta, Karuselli ja Onnenpyörä) ovat niin upeita kirjoja. Parvela tavoittaa hienosti lapsen maailman ja kertoo asioista lapsen silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin Onnenpyöräkin! Sitä olen tainnut ehkä vain selailla. Meillä nämä eivät ole lasten suosikkeja, mutta sitten kun päästään lukemisessa vauhtiin, jotenkin kaikki hiljentyvät kuuntelemaan ihan ainutlaatuisesti. Minusta myös kieli on kirjoissa niin kaunista, että sekin naulitsee lukemaan/kuuntelemaan.

   Poista
 2. Kiitos tästä tekstistä. Puhutteli :) t. Marjukka

  VastaaPoista
 3. Olen kirjoittanut tästä kirjasta, joka on trilogiasta se itselleni rakkain.

  Ehkä vieläkin enemmän kuin aikaa, koen tämän kirjan käsittelevän yksinäisyyttä ja liittymistä toisiin. Luottamusta ja toiseen kiintymistä. Haitaran ja Unnin suhden on surullisen lohduttava. Jokainen on täällä yksin, vaikka olisikin toisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen Kirahvi, ihan totta. Yksinäisyys on väkevä säie kirjassa, se puhuttelee. Liittyminen toisiin, luottamus ja pettymys ja toisen päästäminen ja toiseen uskominen, kaikki tulevat kirjassa kauniisti esiin. Tuo aika nousi nyt itselleni vahvimpana esiin, tarttuin siihen koska se on omassa elämässäni tärkeä, mutta toisessa tilanteessa kirjassa puhuttelisi joku toinen asia. Kirjat ovat ihania juuri siksi, eikö vaan?

   Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...