maanantai 12. toukokuuta 2014

Lasten lintukirja innostaa kuuntelemaan ja tutkimaan lintuja

Pertti Koskimies: Laulava kirja. Lasten lintukirja.
Kustannus: Kids.fi 2014
18 s.
Lyhyesti: Havainnollinen ja kaunis lintukirja, jossa esitellään noin 80 lintua elinalueiden mukaan, ja noin 30 linnusta on mukana ääninäyte. Innostava kirja!

Peippo on Suomen toiseksi runsaslukuisin pesimälintu pajulinnun jälkeen. Sen ponteva laulu kuuluu kaikenlaisista metsistä. 

Meillä on mökin vieressä mäntymetsä, jossa on mustikan varpujen lisäksi melkoisen paljon lintuja. Palokärki on helppo tunnistaa, ja eräänä kesänä metsässä näkyi myös jokin Suomen pöllöistä. Lisäksi siellä laulaa moni pikkulintu, jota en tunne. Mutta nyt tunnen ainakin yhden, sen jonka laulu kaikuu innokkaimmin tälläkin hetkellä pöydän ääressä istuessani: peippo!

Kiitos tästä kuuluu Lasten lintukirjalle. Koska sekoitan kuovin ja kuikan enkä tunne edes yleisimpiä lintujamme, tämä uutukainen kirja oli kuin vastaus toiveeseen, jota en ollut tajunnut toivoa. Alun perin tästä innostuivat kuitenkin lapset (8 ja 4v.), jotka kiinnostuvat kaikesta soivasta ja paineltavasta.

Kirjassa esitellään kahdeksan erilaista suomalaista luontotyyppiä, ja joka aukeamalla on esitelty noin kymmenen lintua, joista on kerrottu muutamalla lauseella olennaisin. Lisäksi, mikä ihana lisä, yhteensä 30 linnusta on mukana ääninäyte

Mukana ovat kaikki tyypillisimmät suomalaiset lintujen elinalueet ja niiden linnut: pihapiirien, peltojen, rantojen, saariston, kosteikkojen, havumetsien, lehtimetsien, soiden ja tunturien linnut.Tietokirjailija ja lintututkija Pertti Koskimiehen kuvat ovat upeita. Tekstiä on niukasti ja se on tietokirjamaista. Linnuista kerrotaan mm. niiden talvimuutosta, pesästä, ruokavaliosta, ominaisuuksista, mutta ulkonäköön ei esimerkiksi ole keskitytty juurikaan, mikä on minusta hyvä. Kuvista on helppo nähdä, kenen ääni löytyy kuunneltavaksi, vaikka välillä oikea lintu onkin hankala löytää 30 pikkukuvan joukosta.

Tämä kirja innostaa bongaamaan lintuja lähiympäristöstä. Oikeastaan ainoa mitä jää kirjasta toivomaan on lisää ääninäytteitä! Miltä kuulostaa esimerkiksi havumetsän metsäkirvinen tai kuukkeli, tai rantojen telkkä? Pitäisikö kaivaa netistä lisää ääninäytteitä? Onko tässä nyt uusi innostus viriämässä…

Kirja sopii paksujen pahvikansien vuoksi ihan pienillekin, jo 1-2-vuotiaille. Meillä se kiinnostaa koko perhettä: 8-vuotias tavailee lintujen nimiä ja etsii linnun ääntä, 4-vuotias kuuntelee ääniä. Mies tutkii lintuja ja niiden ulkonäköä heränneellä mielenkiinnolla, ja itse painelen etenkin omia suosikkejani - kaupunkikotimme pihalla laulavaa mustarastasta, lapsuuteni pelloilla laulavaa kuovia, iltanuotioilla järven rannalla kuuntelemaani kuikkaa, sekä Helsingin ja meren symbolia, lokkia, joka on minulle kotiääni.

- On itse asiassa aika yllättävää, millainen voima äänillä onkaan muistojen ja tunnelmien luojana ja kannattelijana!

Lasten lintukirjaa on esitelty myös Kaunis päivä -blogissa.

Ihanaa kevättä ja alkavaa kesää kaikille!


Pertti Koskimies: Laulava kirja. Lasten lintukirja.
Kustannus: Kids.fi 2014
Mistä: Kustantajalta
Tähtiä: 4,5 / 5

4 kommenttia:

 1. Tämä kirja taitaa mennä hankintalistalle. Tuntuu sisältävän juuri sopivan määrän lintulajeja lapsia ajatellen. Isompi määrä kun sekoittaa helposti. Jos alkaa kunnolla kutkuttaa kuunnella lintujen ääninäytteitä, niin suosittelen aikuisille suunnattua samalla toimintaperiaatteella toimivaa Jan Pedersenin kirjaa Linnut äänessä. Siinä onkin sitten 150 Pohjolan lintua äänessä. Ääninäytteet löytyvät Linnut äänessä-kirjastakin kätevästi kirjan yhteydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi nainen, kiitos vinkistä - täytyy pitää mielessä! Totta, 30 on lapselle hyvä, liika on liikaa.

   Poista
 2. Tuossa on ideaa ja aatetta ! Meidän suomalaisten rakkaus luontoon alkaa jo lapsina ja kesän saapuessa ja tuollaista kirjaa katsellessa luontorakkaus oikein roihuaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rita, niin totta tuo "kesän saapuessa luontorakkaus oikein roihuaa"! Luonto täyttää kaikki aistit herätessään eikä sen ihmettelystä saa kyllikseen. Lapsuudesta tulli mieleeni, mitä tänään luin: kaikki ympäristöt, joissa elelee 10-12-vuotiaina, jäävät mieleen maailman parhaiksi paikoiksi, oli sitten kyseessä kivipiha tai pelto. Ja varmaan kaikki suomalaiset ovat lapsena kosketuksissa luontoon jollain tavoin.

   Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...