maanantai 22. syyskuuta 2014

Käsillä puuhastelua kotiin ja rentoutumiseksi

Susanna Zacke & Sania Hedengren: Kädentaikoja. Ideoi, sisusta, luo, kierrätä. (orig. Hemslöjd på nytt sätt)
Valokuvat: Magnus Selander
Suomennos: Kaisu Tupala
Kustannus: Kustannus-Mäkelä 2014
128 s.
Lyhyesti: Käsillä tekemiseen innostava kirja, jonka lukuisat, kauniit kuvat ja yksinkertaiset ohjeet helpottavat tekemistä yksin tai lapsen kanssa.Koska innostun usein, tai no, joskus, näpertelemään kotona kaikkea kivaa, innostuin esittelemään blogissa Kädentaikoja-kirjan, jossa on yli sata suloista askartelu-, tai pitäisikö sanoa puuhasteluvinkkiä kotiin. Materiaaleina on etenkin kangas ja lanka, mutta myös paperi, puu ja rouhea betoni. Vaikka kirja onkin etupäässä aikuisille suunnattu, onnistuu melko suuri osa ohjeista lastenkin kanssa.

Esimerkki näistä lasten kanssa toteutettavista jutuista on keittiövälineiden tai vaikka huonekalujen jalkojen dippaaminen maaliin (riippuen vanhemman jaksamisen tasosta :) ), eli esimerkiksi salaattiottimet tai tuolin jalat dipataan maalipurkkiin ja annetaan kuivua. Samoin pienempien kanssa voi päällystää purkkeja tai tarjottimia paperilla, tai pujottaa lankakeriä henkariin, sellaiseen metalliseen, jonka on ensin muotoillut kranssin muotoiseksi. Tällaiseen metalliseen henkariin voi muuten pujottaa vaikka mitä. Itse olen tehnyt siitä isoja koukkuja, kun leikkasin osan henkarista pois.

Isompien kanssa voi perehtyä vaikka virkkaamiseen, ompeluun (etenkin ohjeita ihaniin tyynynpäällisiin) tai paperitähtien kokoamiseen (kts. alla).Kirjassa oli myös hauska idea kerätä luonnosta puukarahkoja ja työstää niitä esimerkiksi keinuksi, sisustustikkaiksi tai naulakoksi.

Itse voisin kokeilla myös kirjan päällystämistä kankaalla. Mielessäni on kyllä lopputulos, josta teipit irtoilevat ja kangas repsottaa, mutta tarpeeksi jämäkällä kankaalla ja tömäkällä teipillä se voisi onnistua! Kirjan päälle voi vielä ommella toisesta kankaasta leikatun kirjan nimen. Olen aikaisemmin käyttänyt kangasta lahjapaperina, kun lahjapaperi on usein ollut loppu juuri kun pitäisi lähteä kaverisynttäreille, ja kankaista on tullut hauskoja ja helposti kierrätettäviä päällisiä. Joskus leikaan kankaiksi myös vanhoja vaatteita, jos ne ovat liian huonokuntoisia kierrätykseen.

Kirjan ohjeissa on hienoa se, että niiden teksti on lyhyttä ja napakkaa, mikä saa kaiken vaikuttamaan yksinkertaiselta, sellaiselta, että kokematonkin näpertelijä onnistuu.

Esimerkkinä ohje, miten painat kuvioita tyynyyn (ks. yllä):
- Silitä pellavakangas.
- Kasta leimasin tekstiiliväriin.
- Paina kuvio pellavakankaaseen.
- Anna kuivua.
- Kiinnitä painokuvio silittämällä, lue tarkemmat ohjeet tekstiiliväripakkauksesta.
- Ompele kankaasta tyynynpäällinen.
- Ompele pirtanauhat kiinni tyynynpäälliseen.
- Ompele lankatupsut joka kulmaan.
Lankatupsuista on alla vielä yksinkertaisempi ohje.

Onko täällä muita jotka askartelevat tai puuhastelevat käsillään jotain? Itse en niinkään askartele, mutta kotiin on kivaa tehdä kaikkea persoonallista ja kierrätettyä. Etenkin minulla on heikkous lamppuihin, olen päällystänyt lampunkupuja kankaalla, tapetilla, pitsillä tai jättänyt niitä roikkumaan johdon varassa. Ja koska rakastan (lastenkirjakuvittajien) kortteja ja lasten piirustuksia, olen yhdistellyt niitä tauluiksi. Kesällä kokeilin myös ompelua… yritin ommella mekon verhokankaasta… Se ei päättynyt kovin onnistuneesti, tekele on yhä tekeillä, olkapääsaumat yhdessä ja loppu roikkuu kankeana ja epäsymmetrisena nuppineulojen varassa. Hmmm. Tässäkin kirjassa on erään mekon vinkki, jossa yhdistetään t-paita vanhasta lakanasta ommeltuun hameeseen. Ohje tähän on muuten hyvin ylimalkainen, eli ei muuta kuin sulaa rohkeutta improvisoida ja kokeilla!
Tyyliltään kirja on samanlainen kuin mm. Selina Laken kirjoittamat Löytöjen koti ja Kotoisa tyyli. Värikkäitä, isoja, kodikkaita kuvia, materian tuntua ja kierrätyksen rentoutta, aurinkoisia koteja ja iloisia esineitä. Sellaisia hyvän mielen kirjoja kaikki tyynni!

Ja ai niin, se betoni… Betonipöytiä, betonipääsiäismunia, kukkaruukkuja, kuvioita betonin pintaan kohokuvioisella tapetilla… hmm hmm, kuulostaa hauskalta!!

Luovaa hulluttelua päivään kaikille :)


Susanna Zacke & Sania Hedengren: Kädentaikoja. Ideoi, sisusta, luo, kierrätä. (orig. Hemslöjd på nytt sätt)
Valokuvat: Magnus Selander
Suomennos: Kaisu Tupala
Kustannus: Kustannus-Mäkelä 2014
Mistä: Yllätyksenä kustantajalta

2 kommenttia:

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...