sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Muutamia kirjallisia joululahjavinkkejä

Itse olen aina kauhean myöhässä joululahjojen kanssa, mutta suurin osa varmaan ei...

(muistan tosin ikuisesti ollessani Stockmannilla myjänä, miten jouluaattoaamuna ihan matti myöhäisimmät - yleensä miehet - säntäilivät ympäri kauppaa alusvaateosastolla, lasi- ja posliiniosastolla, missä vain, etsimässä sopivaa annettavaa :) … ja siksi kirjoitin ylös muutamia suosituksia siitä, mitä kirjoja voisi tänä vuonna laittaa pukin konttiin. Kirjoja, joista olen/ olemme itse tykänneet (lapset siis 8 ja 5-v.).

Jos nimi on linkki, tarkempi kuvaus löytyy linkin takaa, jos ei, olen ihastunut kirjaan pelkästään selailemalla, ja aion blogata siitä lähiaikoina.

Perinteisten ja myös uudenlaisten satujen ystäville

Ötökkämaan tarinoita (Ville Hytönen, kuvitus Virpi Penna (Tammi 2014). Ihana kuvitus ja hauskan oloisia tarinoita. Tuntuu sopivan jo pienestä (3-vuotias?) alakoululaiseen asti.

Alkutarinoita (Rudyard Kipling, Art House 2013). Klassikko. Vähän isommille kuulijoille (n. 5-vuotiaasta ylöspäin), sillä mustavalkokuvitusta on melko vähän ja kieli on koukeroista, mutta todella herkullinen kirja, joka kertoo siitä, miten eläimet saivat nykyisenkaltaisen hahmonsa, ja miten mm. aakkoset syntyivät.

Baletin tähti. Kertomus tanssijasta, joka unohti roolinsa. (Juhani Koivisto, kuvitus Ulla Sainio. Aurinko Kustannus 2014). Prinsessoista, baletista, kaikista kauniista tykkääville. Hitti monelle perheelle, jossa näista asioista innostunut lapsi. Noin 3-vuotiaasta ylöspäin.

Puiden Tarinoita - Puuseppä. (Iiro Küttner, kuvitus Ville Tietäväinen, molemmat Books North 2014)
Puiden Tarinoita - Ritari. 
Syvällisiä satuja uudenlaisella modernilla kuvituksella. Loppuun asti hiottuja laadukkaita, tyylikkäitä kotimaisia kirjoja. Puuseppä oli myös Finlandia Junior -ehdokkaana. Noin 5-vuotiaille ja sitä vanhemmille.


Lumotun maan rauha (Mirva Soinio, Basam Books 2014). Erilainen, kauniisti kuvitettu pehmeäkantinen ohuehko kirja, jonka kansien välissä paljon viisautta ja puhuttelevuutta. Perheisiin, joissa tykätään mietiskellä, pysähtyä, ollaan kiinnostuneita tunnetaidoista tai ehkä mindfullnessista. Noin 5-vuotiaille ja siitä ylöspäin sopivia lyhyitä tarinoita.


Tietokirjoja ja askartelukirjoja ym.

Joulupukin soiva laulukirja (Mauri Kunnas, Otava 2014). Uusia ja vanhoja lauluja Mauri Kunnaksen kuvituksilla, joihin saa säestyksen nappia painamalla. Takuuhitti joululahjaksi, myös meidän suosikkeja.


Kurkista avaruuteen  ( Rob Lloyd Jones, Tammi 2014)  Voi kurkistusluukkujen taikaa! Pahvisivuisena kirja sopii jo hyvin pienelle, mutta teksti sitten taas on sen verran faktaa, että menee vielä alakoululaisellekin. Tietoa on niin kuusta, avaruusasemasta, Auringosta ja tähdistä, galakseista kuin avaruustutkimuksestakin.


Pieni taiteilija. Eläimiä eri tekniikoilla (Molemmat Susie Brooks, Nemo 2013) Pieni taitelija. Ihmisiä eri tekniikoilla. Aikalailla koko perheen kirjoja perheisiin, joissa ollaan kiinnostuneita kuvataiteista. Pientä piirtäjää ohjataan piirtämään ihmisiä tai eläimiä, kirjasta riippuen, samalla tutkitaan taitelijakuuluisuuksien töitä. 
Leonardo vasemmalta oikealle (Marjatta Levanto, kuvitus Julia Vuori, Teos 2014). Koululaiselle sopiva runsaskuvitteinen taide- ja tietokirja yhdessä, joka kuvaa Leonardo da Vincin keksintöjä ja taidetta. Todella kaunis kokonaisuus kaikkiin perheisiin. 

Lasten lintukirja  (Pertti Koskimies, Kids.fi 2014) Kotimainen, helppo, pahvisivuinen, kuunneltava lintukirja 80 linnusta, joista 30:stä on mukana ääninäyte. Sopii luonnosta pitäviin perheisiin, iältään kaikille vauvasta ylöspäin. Täyttä laukkaa maailman ympäri (Anniina Mikama, kuvitus Carlos da Cruz, Tammi 2014).
Heppojen ystäville. Erittäin faktarikas tietokirja hevosista, mutta myös monesta muusta hevosten ympärille kietoutuvasta kulttuurista sekä perinteisistä ja vähän nykyisistäkin tavoista eri puolilta maailmaa. Sopii myös perheisiin, joissa eri-ikäisiä lapsia, koska paljon kuvia ja faktaa.

Kuvakirja- ja muita helmiä

Baudeliero ja Mette-Rotta. Vauvarunoja ja villejä riimejä. (Annika Sandelin, kuvitus Karoliina Pertamo, Teos & Schildts & Söderströms 2014) Runoja perheeseen, jossa eri-ikäisiä lapsia, sopivia vauvoista koululaisiin. Finlandia Junior -ehdokkaanakin olleessa kirjassa on upea kuvitus ja arkiläheinen asenne. (Korjaus, kiitos kuvittajan valppaudelle: ei tämä olekaan Finlandia Junior -ehdokkaana, vaan toinen Karoliina Pertamon kuvittama kirja, jossa Mila Teräksen teksti: Olga Orava ja metsän salaisuus). 

Elsa uimahallissa ja Elsa luistelemassa (Oppi&Ilo 2014). Päiväkoti-ikäiselle tai hieman vanhemmalle sopivia harrastuskirjoja, joissa on tarina, kiva kuvitus sekä vinkkejä uintiin tai luisteluun. Molemmat sopivat myös hyvin talveen, sillä uimakirjassakin ollaan uimahallissa. 

Totta toinen puoli (Lena Frölander-Ulf, Teos&Schildts&Söderströms 2014). Mainio lahja etenkin isovanhemmilta lapsille, koska ideana on kertoa, millainen menneisyys isovanhemmilla (tai tädeillä ja sedillä) on ollut ennen lapsia, lapsenlapsia jne.

Zaida ja lumienkeli (Saku Heinänen, Tammi 2014). Isommille, alakoulun loppuun ja yläkouluun, maagisuutta ja realismia yhdistelevä mielenkiintoinen lukukokemus, joka oli myös Finlandia Junior -ehdokkaana.Bleue on Sinisellä keskitiellä suositellut lisää kirjoja, myös lisäksi etenkin perheen pienemmille sopivia kirjoja, kurkatkaahan!


Seuraavaksi onkin sitten tulossa muutamia jouluntuoksuisia tonttu- ja joulu(laulu)kirjoja esittelyyn, mutta myös muita, ei-yhtään-jouluisia kirjoja. Nyt täällä alettin jo leipomaan pipareita, joten piparintuoksuista marraskuun jatkoa kaikille!

4 kommenttia:

 1. Hei!
  Kiitos hienosta kirjaesittelystä. Baudeliero ja Mette-rotta on ollut Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjapalkintoehdokkaana. Se sai myös Ruotsalaisen kirjallisuuden seuran palkinnon. Finlandia Junior -ehdokkaana se ei kuitenkaan ole. Ihania lukuhetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karoliina korjauksesta. Muistin väärin ja sekoitin sen toiseen kuvittamaasi teokseen, joka löytyy Finlandia Junior -ehdokaslistalta, eli Olga Orava ja metsän salaisuus. Kiva kun löysit arvion, hyvää syksyn jatkoa!

   Poista
 2. Tuo Baletin tähti iskisi todennäköisesti täysillä 4-vuotiaaseemme, joka on hulluna balettiin ja prinsessoihin. Täytyypä kenties laittaa hankintalistalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihi Nainen, toit hymyn huulilleni, kun muistin omaa silloista 4-vuotiastani ja tämän balettiharrastusta (se ei jatkunut lopulta pitkään) sekä prinsessakautta, joka jatkui ja jatkui. Ehkä sinun 4v. tosiaan tykkäisi. Mukavaa marraskuuta!

   Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...