maanantai 10. marraskuuta 2014

Finlandia Junior-ehdokkaissa myös kuvakirjoja

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia Junior -ehdokkaiksi on valittu tänä vuonna Saku Heinäsen Zaida ja lumienkeli, Iiro Küttnerin ja Ville Tietäväisen Puiden tarinoita. PuuseppäJyri Paretskoin Shell's Angles ja Kalajoen hiekat, Ulf Starkin ja Linda Bondestamin Min egen lilla liten / Oma pieni pikkuruinen, Mila Teräksen ja Karoliina Pertamon Olga Orava ja metsän salaisuus sekä Maria Turtschaninoffin Maresi. Krönikor från räda klostret /Maresi. Punaisen luostarin kronikoita. 

Näistä olen esitellyt blogissani kolme, kolme muuta ovat minulle vielä tuntemattomia. Mikä ilahduttaa kovasti, on se, että listalla on kaksi kuvakirjaa, sillä minusta meillä on todellakin silmäänpistävän upeita kuvakirjoja aivan hirveän paljon.

Valkoinen Kirahvi kirjoitti kattavassa postauksessaan (mukana myös paljon kuvia lastenkirjatapahtuma Tarinoiden Puistosta), että Ulf Starkin, ruotsalaiskirjailijan suomalaiskustantamolle kirjoittaman kirjan mukanaolo palkintoehdokkaissa on aiheuttanut kohua. Niin. En ota tähän kantaa.  Mutta samoin kuin Opuscolossa, myös minäkin pidin tekijäkaksikon aiemmasta, yllättävästä ja raikkaasta Diktaattorista. Linda Bondestamin kuvituksia olen ihaillut moneen otteeseen, mm. Mainio herra Iloisessa tai Pixonin pojat ja TV:n kotoisassa kajossa.

Zaidan ja lumienkelin luin elokuussa, ja se on jäänyt mieleen elämään. Kirja kertoo adoptiosta ja kiusaamisesta ja ihastumisesta, ja kysyy, mikä on totta, mikä ei?

Puiden tarinoita. Puuseppä kirjaanhan ilmestyi juuri jatko-osa Ritari, taas todella hyvä satu järisyttävällä kuvituksella. Parhautta.

Olga Oravassa on todella hehkuva, upea kuvitus ja tärkeä sanoma.

Kuvakirjoja kiitelläänkin palkintolautakunnan tiedotteessa rohkeudesta ja kuvituksen itsenäisestä roolista tekstin rinnalla.
"Kuvat eivät nykyään pelkästään palvele tekstiä sen sisältöjä kuvittamalla tai tunnelmia täydentämällä, vaan kuvituksella on usein myös itsenäinen rooli: se käy vuoropuhelua tekstin kanssa, tuo siihen välillä jotakin omaa, välillä visualisoi sellaistakin, mitä teksti ei korosta. Hienoa on se rohkeus, jolla sekä kirjailijat että kuvittajat ovat tarttuneet monenlaisiin aiheisiin."

Muita en siis tunne, ehkä, toivottavasti, nekin vielä jostain löydän luettavakseni. Sillä, kuten lautakunnan puheenjohtaja Helena Sederholm sen kauniisti sanoo:
"… Jos suomalaiset ovat lukijakansaa, niin on täällä kyllä monta loistavaa tarinankertojaakin."

Finlandia Juniorin saanut kirja julkistetaan 20. marraskuuta.

Lastenkirjahyllyssä ruoditaan tarkemmin palkintoehdokkaiden heijastelemaa lasten- ja nuortenkirjallisuuden murrosta ja esitellään palkintoehdokkaat tarkemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...