perjantai 16. toukokuuta 2014

Olga Orava ja metsän salaisuus herättää pohtimaan, mikä on tärkeää elämässä

Mila Teräs: Olga Orava ja metsän salaisuus
Kuvitus: Karoliina Pertamo
Kustannus: Lasten Keskus 2014
Lyhyesti: Hehkuvasti kuvitettu kaunis tarina metsän salaisuudesta. Onko salaisuus ystävällisyys, rakkaus, unelmat, työ, aika, yhteistyö vai jokin muu? Mikä on sinun salaisuutesi?Olga Orava pomppasi heleähelmaisen koivun oksalle. Toukka Perhonen oli lukenut uutiset puun lehdistä, mutta niissä ei ollut kerrottu mitään metsän salaisuudesta.
Toukka oli virkannut itselleen hienon makuupussin. Kotelonsa sisällä se aikoi kutoa itselleen siivet unien langoista.
- Syksyllä siipeni ovat valmiit, ja minusta tulee Päivi Perhonen, se sanoi.
- Unet ja unelmat, ne ovat metsän salaisuus, Toukka Perhonen uskoi lujasti. 
Olga Orava miettii, miksi metsä soi niin kauniisti. Mikä on metsän salaisuus? Se lähtee selvittämään asiaa eri eläimiltä, ja kaikilla on kysymykseen oma vastauksensa. Arvo Kääpä uskoo aikaan, Rouva Sini Tiainen rakkauteen. Erkko Kuoriainen arvostaa kirjoja ja oppimista, Toukka Perhonen unelmia. Ja niin edelleen. Mitä itse kukin pitää tärkeänä. Asioita punnittuaan Olga Orava tuumaa, että se itse taitaa arvostaa eniten hyppimistä.

Hyvä kysymys, kerta kaikkiaan! Kysymystä elämän arvoista lähestytään lapsentahtisesti, kauniisti ja puhuttelevasti, niin että kirjan lopetettuaan mieli jää askartelemaan kysymyksen ympärillä. Mikä minulle on tärkeää elämässä? Yhteistyö, unelmat, työ, aika, opiskelu, ennakkoluulottomuus, rakkaus, auttaminen? Sama kävi 8-vuotiaalle, joka kirjan toisen kerran aloitettuamme muisti heti kirjan idean ja mietti: Hmm, mikäköhän mulle olisi tärkeintä? Hei mä tiedän, se on hyppiminen!Viime aikoina on ollut mielettömän paljon upeita lastenkirjoja, ja tässä on taas yksi, josta tykkään paljon. Karoliina Pertamon hehkuvin värein kuvittama kirja ja sen kansi varasti huomioni heti kirjakaupassa, kun sen ensi kerran näin. Ja kun sitä selaa ja tutkii, jokainen aukeama on minusta taideteos, tilaan tarkasti sovitettu - hienot viivat ja yksityiskohdat voimakkaat värit taustallaan. Mukana on tällä kertaa metsään sopivasti myös maanläheisiä sävyjä, niitäkin runsaasti ja ennakkoluulottomasti yhdisteltyinä. Kuvat tuovat tarinaan huumoria ja leikkiä.Viimeksi ihastelin Pertamon värien käyttöä ja kuvituksen kekseliäisyyttä runokirjassa Baudeliero ja Mette-Rotta, sama runsas ja ennakkoluuloton tyyli jatkuu Olga Oravassa. Tykkään! (Silläkin uhalla että olen viime aikoina tykännyt kaikista blogiin tuoduista lastenkirjoista.)

Olga Oravaa on luettu mm. Kirjakaapin Kummitus -blogissa.

Mila Teräs: Olga Orava ja metsän salaisuus
Kuvitus: Karoliina Pertamo
Kustannus: Lasten Keskus 2014
Mistä: Yllätyksenä kustantajalta
Tähtiä: 4/54 kommenttia:

 1. Tämä on kyllä viehättävä kirja. Meillä vauva jaksoi katsella värikkäitä kuvia, jotka ovatkin hienoja. Uskon, että tämä kirja kuluu tulevaisuudessa käsissämme paljon. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jonna, kiitos kommentista, ja hauskaa, että vauva innostuu kuvista. :) Ei ihme. On ilahduttavaa, miten laadukasta lastenkirjallisuutta Suomessa on!

   Poista
 2. Täytyypä lukea tämä kirja. Vaikuttaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...