sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Unessakävelijä ja muita väritysjuttuja

Jenni Tuominen: Unessakävelijä
Kustannus: S&S 2016 
104 sivua
Lyhyesti: Unessakävelijä on väritettävä tarina, jossa värityskuvilla on tarinaa merkittävästi suurempi rooli. Jenni Tuomisen raikkaissa ja yksityiskohtia runsaasti sisältävissä värityskuvissa on paljon muista värityskirjoista tuttuja aiheita: eläimiä, kukkia, taloja ja myös ihmisiä. Lopputulos on hieman mystinen, mielikuvitukselle ja omalle kädenjäljelle runsaasti tilaa jättävä kirja. 


Kuka värittää? 
Näin kysyi professori eräällä tietokirjallisuuden kurssilla, ja huomasin käteni nousevan. En ole kyllä ajatellut itseäni värittäjänä, mutta kun hiljattain (tai no onhan siitä jo melkein vuosi) muutimme, huomasin tekeväni olohuoneeseen oikein värityspöydän. Tai siis sellaisen kahvilapöydän, jossa voi tehdä mitä vaan eikä tavaroita tarvitse siirtää koskaan pois minkään muun tieltä. 

Ja koska esikoinen on aina tykännyt värittää, ja kuopuskin värittää jo joskus, on siitä tullut ihan mainio ajanviete meille. Kuppi kahvia, hyvät kynät, ehkä kakkupalakin, ja värityskirjat. Jei! 

Suosikkini on ehkä Hanna Karlzonin Mielenhallinta. Unelmien värityskirja. Sisustushulluna rakastan taloja ja niiden yksityiskohtia. (Kts. kuva alla.)

Hanna Karlzon: Mielenhallinta. Unelmien värityskirja. (alkup. Dagdrömmar) 
Kun S&S:stä kysyttiin kiinnostusta tutustua Jenni Tuomisen Unessakävelijään, värityskirjan ja tarinaan yhdistelmään, sanoin ehdottomasti kyllä kiitos. Idea tarinan punomisesta värityskirjan sisään kuulosti tosi makealta.

Ensi näkemältä Unessakävelijässä on paljon hienoja värityskuvia ja hyvin vähän tekstiä. Kuvissa on paljon muista värityskirjoista tuttua, kuten kukkia ja eläimiä, mutta myös talojen sisätiloja ja liikettä. Kuvat on usein sijoitettu takautuvasti seuraavalle aukeamalle – jännä ratkaisu, mikä antaa mielikuvitukselle tilaa loihtia kuvia mieleen ja saa aikaan mystisen, odottavan tunnelman. Hyvä ratkaisu, sillä kirjan pienellä tekstimäärällä jännitystä on muutoin vaikea pitää yllä.











Tarina on mystinen. Kaksi tyttöä löytää 1800-luvun linnasta pääkallon, ja se saa toisen valtaansa niin, että hänet nähdään yöllä vaeltamassa linnan lähistöllä pääkallo kädessään.

Lukijana oli välillä vaikea seurata tarinaa ja kuvat, jotka eivät aina liittyneet suoranaisesti tarinaan, veivät ajatuksia sivuun. Kukkia ja täytesivulta tuntuvia aukeamia oli ehkä vähän liikaakin, ja tekstin ja kuvien toisenlainen yhteensovittelu olisi tehnyt kokonaisuudesta helpommin seurattavan ja yhtenäisemmän. Lopussa langanpäät kuitenkin vedetään yhteen ja tarina sulkeutuu. Toisella lukukerralla tarina tuntuu jo huomattavasti eheämmältä ja helpommalta seurata.

Värityskirja vaatii ja etenkin sallii syventymisen ja hiljentymisen. Samoin on tämän teoksen kanssa. Se, että kirjaa voi omaan tahtiin ja mielensä mukaan värittää, tekee siitä erityisen. Värityskuvat ovat hienoja, ja kirja onkin värittäjille hauska tuttavuus ja monen ikäiselle sopiva. Lopussa on vielä väritettävä juliste pääkallosta puutarhassa.

Kirjan idea on ilahduttava ja saa toivomaan, että olisi enemmänkin kirjoja, joissa itse tekeminen ja tarinan muokkaaminen olisi mahdollista.










Jenni Tuominen: Unessakävelijä
Kustannus: S&S 2016 
104 sivua
Mistä: Arvostelukappale


4 kommenttia:

  1. Aivan mahtava idea tehdä värityskirja, jossa kuvat muodostavat (tekstin kanssa) tarinan! Minä ihastuin myös Metsäkustannuksen julkaisemaan, Susanna Koivunevan tekemään aikuisten värityskirjaan Kaukametsä. Siinä jokainen kuva liittyy jonkun tunnetun suomalaisen runoilijan runoon. Myös esikoisemme on ihatunut kirjaan, ja pyytääkin usein, että värittäisimme sitä taas yhdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, Kaukametsä kuulostaa liian hyvältä - olen innostunut suomalaisista runoista. Kiitos vinkistä ja kommentista!

      Poista
  2. Viivi, tiedätkö, minä haluaisin olla värittäjä! Ostin viime syksynä eräänä miltei juhlallisen kuulaana syyspäivänä itselleni sen ihanan Salainen puutarha -värityskirjan. Illalla istahdin keittiön pöydän ääreen ja katselin kirjan lumoavia kuvia. Ja sitten... Ei! En saanut väritettyä kuin yhden aukeaman. Ehkä minun "väritykseni" on valokuvilla leikittely, sellaista mieltä rauhoittavaa ja uusia visuaalisia maailmoja luovaa touhua.

    Suloisia kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katja, minullakin kesti melko kauan, että aloin tykätä värittämisestä. Se oli aluksi tylsää. Tätä kesti ainakin pari vuotta. Mutta sitten kerran eräs ystäväni tuli kylään. Istuimme kolmisin, minä, hän ja tyttäreni, ja aloimme tyttäreni pyynnöstä värittää. Ystäväni innostui asiasta heti, ja jotenkin siinä istuessa oli niin hyvä olla, hyvä hiljaisuus ja pieni puheenkulku, että ihastuin kerta kaikkiaan. Parasta se on maailman parhaan seuralaisen kanssa, muuten en sitä varmasti tekisikään.

      Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...