sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Sari Airola: Lentävät syntymäpäivät minareettimaassa


Sari Airola: Lentävät syntymäpäivät minareettimaassa
Kustantaja: WSOY 2012
32 s.

Kaverukset tömähtävät mattoineen keskelle vilkasta aukiota. – Olenko minä ehjä? Pampula kysyy vapisten. Se on peittänyt silmät pitkillä korvillaan.
Aslan nostaa Pampulan korvat hellästi pystyyn, ja käärii sitten maton rullalle.
- Tervetuloa Turkkiin, Pampula!
Ja mitä Pampula näkee! Kirjavia mattovuoria. Ja vuorten päällä venytteleviä kissoja. Ei yhtä ainutta pupua missään!
Pampulan herkkä nenä värähtää. Hajut ja tuoksut leijuvat yhtenä mylläkkänä ilmassa eikä niissä ole mitään tuttua.
Äänet ovat ihan uusia nekin. Ja niitä on paljon!
Sari Airolan uusi lastenkirja Lentävät syntymäpäivät minareettimaassa (WSOY 2012) on aistimuksellinen matka värikkääseen Turkkiin, jossa tuntemattomat sanat leijuvat ilmassa, uudet tuoksut kutkuttavat nenää eikä missään näy ensi näkemältä mitään tuttua! Pampula-pupu on joutunut matkalle melkein vahingossa, Aslan-kissan tempaamana taikamatolla lentäen. Aslanin siskolla on Turkissa syntymäpäivät, ja sinne kaverusten matka vie.

Airola kuvaa ilmeikkäästi niin sanoin kuin kuvinkin kulttuurishokkia sekä vierauden ja ärtymyksenkin tunnetta, mikä uuteen kulttuuriin astujan, etenkin nälkäisen sellaisen, helposti valtaa. Pikku hiljaa uuden paikan ja matkailun viehätys saa Pampulankin kuitenkin valtaansa, ja kun he vielä viettävät hauskat syntymäpäivät, Pampulan valtaa riehakas juhlamieli. Matkustelu on hurjan jännittävää, ja seikkailu antaa uusia kokemuksia! Kotiin palatessaan Pampula tuntee olevansa kuin toinen pupu, rohkea ja reipas seikkailija.

Kirjan teemoja ovat monikulttuurisuuden ja erilaisuuden ohella ystävyys, arkuus ja rohkaistuminen sekä omien pelkojen voittaminen. Alun arasta ja vastentahtoisesta Pampulasta sukeutuu matkan myötä reipas pupu, joka huomaa pitävänsä seikkailuista ja kannustavansa jopa muitakin samaan. Tällaisenaan kirja tarjoaa mainion peilauspinnan ujolle ja aralle lapselle, sillä Turkin asemasta Pampula voisi olla missä vain uudessa tilanteessa. Ja lapsilukijan ohella yhtä lailla aikuislukija saa kannustusta ja muistutuksen siitä huikeasta, onnellisesta fiiliksestä, joka palkitsee omalta mukavuusalueeltaan poistujan ja uusiin kokemuksiin heittäytyjän.
Sivuilla on pääosassa runsas, värikylläinen kuvitus ja ilmeikkäät eläinhahmot. Etenkin Pampula-pupun ilmeet kuvaavat mainiolla tavalla uuteen ja vieraaseen temmatun arkuutta ja ujoutta. Turkissa koskaan käymättömällekin kirja välittää oivallisesti maan tunnelmaa, muotoja ja värejä, kauniita ornamentteja ja kuvioita, joiden maailmaan on hauska uppoutua nojatuolimatkalle. Erityisen kekseliäästi on kuvitettu turkinkieliset puhekuplat, jotka ovat vieraiden sanojen ohella täynnä vieraita muotoja ja elementtejä.

Autenttisuutta lisää se, että kuvittaja-kirjailija Sari Airola on asunut vuosia Istanbulissa ja Hong Kongissa. 

Hypystä tuntemattomaan maahan kertoo myös Jukka Laajarinteen Elina vieraalla maalla  (WSOY 2008).

Päivitetty 19.6.2012

3 kommenttia:

 1. Hei,

  Sattuuko joku muistamaan 80-luvulta suurta, keltaista eläinsatukirjaa, jossa oli kannessa muistaakseni karhu. Nimi saattoi olla ihan eläinsatuja, mutta en ole varma. Lapsuuden lempikirja olisi kiva löytää. Siellä oli eläinsatuja, muutaman sivun pituisia, ja paljon pastellisia kuvia. Kirja oli tosiaan aika paksu ja ehkä jopa isompi kuin A4 tai sitten se vain lapsena tuntui isommalta kuin A4...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa!
   Minä en valitettavasti muista sellaista kirjaa. Muistaako joku muu? Mutta oletko tutustunut jo Otavan Kaiken maailman eläinsatuihin (2011), josta on kerrottu mm. blogissa Oota mä luen tän eka loppuun: http://ootaluenekaloppuun.blogspot.fi/2012/05/kaiken-maailman-elainsadut.html
   Olisko siellä samanlaisia, lyhyitä satuja? Tietenkin lapsuuden lempikirja on lapsuuden lempikirja, ja vaikka sadut olisivatkin jossain toisessa kirjassa samoja mutta kuvitus eri, ei se ole ollenkaan sama asia, tiedän.

   Hyvää kesää! Toivottavasti kirja tulee vielä vastaan!

   Poista
 2. Kiitos kommentista ja juu - lapsuuden muistoista tässä on kyse... Harmi, kun kukaan ei tunnu muistavan. Hyvää kesää sinullekin :)

  VastaaPoista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...