tiistai 22. marraskuuta 2011

Valtakunnallinen lukuhetki 23.11.

Huomenna vietetään WSOY:n kirjallisuussäätiön lanseeraamaa Suomen ensimmäistä valtakunnallista lukuhetkeä. Kampanjalla haastetaan kaikki suomalaiset lukemaan keskiviikkona klo 19 - 19.15 välisen ajan.

"Lukuhetkeä vietetään, jotta muistaisimme lukemisen arvon. Lyhytkin hiljentyminen kirjan äärelle rauhoittaa, ilahduttaa ja opettaa.

Toivomme, että vanhemmat lukisivat lapsilleen tarinoita joka päivä, vaikka vain pienen hetken. Tarinat auttavat lasta jäsentämään maailmaa ja nauttimaan omasta mielikuvituksesta. Niiden kautta voi käsitellä iloa ja onnea sekä käydä läpi pelottaviakin asioita. Tarinoihin mieltynyt lapsi jatkaa lukemista luontevasti myös kasvettuaan ja opittuaan itse lukemaan. Lukutaito on yksi elämämme tärkeimmistä taidoista. Tarinat kannattelevat myös varttuneempia lapsia, nuoria ja meitä aikuisiakin elämässä eteenpäin." 

Näin todetaan WSOY:n kirjallisuussäätiön sivuilla. Kampanjan myötä kaikille Suomen noin 60 000 ekaluokkalaiselle lahjoitetaan kirja, jotka luokanopettajat jakavat oman valintansa mukaisesti oppilaille loppuvuoden aikana. Mukana on monipuolinen kattaus eri aiheista eri tasoisille lukijoille.

- Kaikilla lapsilla ei ole omaa kirjaa tai jokapäiväinen lukeminen ei ole itsestäänselvyys, muistuttaa kirjallisuussäätiön asiamies, dosentti Liisa Suvikumpu. Oman kirjan toivotaankin herättävän iloa ja ylpeyttä saajassa.

Puolustamme lukemista digitaalisen viestinnän maailmassa, missä kirja ei enää ole itsestäänselvyys. Hektisessä nykymaailmassa kirjat ja niiden sisällöt tahtovat jäädä viihteellisempien ajanvietemuotojen alle, vaikka kirjojen tarinat ovat kiehtovin ja kehittävin mahdollinen fantasiamaailma, Suvikumpu toteaa.

Kampanja näkyy myös Facebookissa ja Internetissä kirjallisuussäätiön nettisivuilla, missä Laura Malmivaara, Minttu Mustakallio, Madventuresin Riku ja Tunna sekä
 Lauri Tähkä lukevat
 jatkoluentana Timo 
Parvelan ja Jussi Kaakisen kuvakirjaa Taro maan ytimessä (WSOY 2010). 

Koska en voisi olla enempää asian kannalla kuin mitä olen, nostan asiaa ilomielin esiin ja kannustan lukemaan ääneen! Ei lasta haittaa, vaikka aikuista sattuisi väsyttämään ja lukisi miten monotonisesti tahansa, tai vaikka vanhemman ajatukset harhailisivat välillä omille teilleen. Lapselle on tärkeintä, että saa olla vanhemman lähellä ja kanssa, ja kuunnella tarinaa, joka melko varmasti puhuttelee häntä tavoilla joista aikuisella ei ole harmainta aavistustakaan. Parhaassa tapauksessa päivän lukuhetkestä tulee tapa, jota ilman päivä tuntuu omituisen tyhjältä. Aikuiselle pysähtymishetket tekevät yhtä lailla hyvää kuin lapsellekin. 

Huomenna on jännittävä päivä myös toisesta kirjallisesta syystä, sillä silloin julkistetaan Finlandia Juniorin voittaja. Finlandia Junior -ehdokkaita on esitelty esimerksi Lastenkirjahyllyssä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...