maanantai 2. joulukuuta 2013

Mary Hoffmann: Meidän ja muiden tunteet

Mary Hoffmann: Meidän ja muiden tunteet
Kuvitus: Ros Asquith
Kustannus: Lasten Keskus 2013Millainen olo sinulla on nyt, jos pysähdyt hetkeksi kuulostelemaan itseäsi? Iloinen, huolestunut, kiukkuinen, tyytyväinen…? Miltä tuo tunne tuntuu kehossa?

Hups, älä vielä jatka lukemista. Pysähdy vielä. Tunnustele hengitystäsi vähän aikaa. Missä tunnetila tuntuu? Jos et pääse käsiksi tunteeseen, voit miettiä, onko mielessä pilviä, paistaako aurinko, onko sumua?

Tunteista ja niiden tunnistamisen tärkeydestä ei voi oikein puhua kylliksi. Mieti vaikka uhmaikäistä: tunteet ovat valtaisia, mutta niitä ei osaa vielä sanoittaa tai purkaa millään muulla tavoin kuin fyysisellä raivolla. Hulluksihan siinä tulee! Ihan pakko oppia sanoittamaan ja käsittelemään niitä.

Ja tässä aikuiset - ja kirjat <3 - ovat avuksi. Kirjat kuten Meidän ja muiden tunteet. Se on selkeä tunnekirja lapsille, jossa on avattu kuvin ja sanoin perustunteet, milloin niitä voi tulla ja miltä ne tuntuvat, sekä kysyy, milloin sinä olet tuntenut näin? Kirja auttaa ymmärtämään paitsi itseään, myös huomaamaan ja tajuamaan muiden ihmisten tuntemuksia, vaikka ne eivät aina näkyisikään.
Oletko sinä ujo? Useimmat ovat joskus, mutta jotkut ovat ujoja koko ajan. … Jotkut näyttävät koko ajan itsevarmoilta, mutta lyödäänkö vetoa, että heitäkin ujostuttaa?
Toisaalla pohditaan, voisiko tylsyyden kääntää positiiviseksi oloksi? Mistä sinä olet kiinnostunut? Mikä rauhoittaa sinua kun olet levoton? Miten huolen voisi purkaa, jos ei ole ketään jolle puhua siitä?

Vaikka kirja jääkin aika pintatasolle, se on tärkeä, koska se on niin selkeä, ja koska se on niin monipuolinen. Tietokirja ja kuvakirja, joka avaa lapsesta riippuen mahdollisuuksia vaikka millaiseen keskusteluun. Jokainen lapsi löytää takuuvarmasti jotain mihin tarttua, oli se sitten hassuttelu, nolous, kiukku, mustasukkaisuus, ihana turvallisuuden tunne…

Mutta kuten kirjakin muistuttaa, kaikki eivät tykkää puhua tunteistaan. Puhumisen lisäksi lasta voi auttaa ja opettaa käsittelemään tunteita muillakin tavoin: piirtämällä, kirjoittamalla, liikkumalla. Yksi keino on pysähtyä tunteen äärelle ja tutkia sitä. Onko se nyt se musta pilvi, joka iskee salamoita. Ei hätää, se menee ohi, miltä se oikein tuntuu?

Suosittelen kirjaa paitsi koteihin, myös kaikkiin päiväkoteihin ja alaluokille, mainio työkalu erilaisuuden käsittelyyn ja jokaisen itsetuntemuksen lisäämiseen.

Muita hyviä, hyvin erilaisia tunnekirjoja ovat esimerkiksi Ihan hiljaa sekä Tipsu ja oivallusten opus. Muita tunnekirjoja löytyy blogista täältä.
Samoilta tekijöiltä on ilmestynyt myös Meidän ja muiden perheet.

ps. Vielä jos voisin toivoa kirjaa siitä, miten aikuisena lapsen huoliin ja tunteisiin kannattaisi vastata ja miten niitä kannattaisi kuunnella, niin hyvä olisi! Aina ei nimittäin ole helppoa, ja pienikin vääränlainen kommentti voi saada toisen vetäytymään kokonaan!

Mary Hoffmann: Meidän ja muiden tunteet
Kuvitus: Ros Asquith
Kustannus: Lasten Keskus 2013
Kiitos kustantajalle

4 kommenttia:

 1. Hei,

  Tärkeä aihe ja kirja. Pitääpä tutustua, vaikka lapset jo hiukan vanhempia ovatkin.
  Tai sitten voisin hankkia puolisolleni lahjaksi. :)

  Ja ihanaa, että kirjassa huomioidaan se, että kaikki eivät halua tai pysty puhumaan tunteista/tunteistaan. Itsekin vaikenen kaikilla kielillä kuin kivi.

  Terveisin,
  Johanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Johanna, kiitos kommentista! Ihan totta, aikuisetkin hyötyvät tälläisistä - tunnetaitoja ei voi oppia tarpeeksi. Hauska lukea että vaikenet kuin kivi - olen ajatellut että toisen vaikeneminen on kuulijasidonnaista, mutta ehkä näin ei olekaan! Se taas tuntuu vapauttavalta ajatukselta.

   Poista
 2. Kiitoksia vinkistä! Vilkkaalle helposti leimahtavalle viisivuotiaalleni juuri jotain tällaista kaipasin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun löysit jotain teille sopivaa! Meilläkin on helposti leimahtava neljävuotias, joten tiedän mistä puhut. Toinen kirja kiukun purkamiseen, vaikkakin hyvin erilainen voisi olla Kissa Killin Kiukkupussi, missä kiukkua puhalletaan pussiin, tai Lasten Keskuksen Kiukkuhirviö, jota en ole kuitenkaan itse lukenut.

   Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...