perjantai 7. syyskuuta 2012

Tatu ja Patu pihalla

Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu pihalla
Kustantaja: Otava 2012
128 s.
"Käsikirja kaikille niille, joilla ei ole mitään tekemistä ja niille, jotka ovat unohtaneet leikkimisen jalon taidon."

Syksy on tullut. Satunnaisesta kesänlämpöisestä auringosta huolimatta pihalla olo on muuttunut. Värikkäät lehdet maassa, päivän aikana sadekuuroista kerääntyneet vedet ämpäreihin, kostea, raskas hiekka hiekkalaatikolla, makoisat ruusunmarjat. Piha täynnä uusia leikkimahdollisuuksia. Mutta jos innostus leikkiin on kateissa, voi sitä lähteä etsimään Tatusta ja Patusta, jotka kesällä ilmestyneessä uutukaisessa, Tatu ja Patu pihalla, näyttävät, miten hauskaa pihalla on! Ja mitä lukemattomia mahdollisuuksia siellä piilee. Sillä oikeastihan piha ei ole piha, vaan Sandriakan salainen laakso. Tai sukellusvene, talo, kauppa... Leikille ei ole rajoja!

Tatu ja Patu ohjeistavat mm. hiekkakakun teon vaihe vaiheelta, sitten siitä nauttimisen ja lopuksi parhaan osan, TUHOAMISEN:
Erilaisia hiekkakakun tuhoamistekniikoita 
(HUOM. Tuhoathan vain itse tekemäsi kakut. Toisten tekemiä kakkuja EI SAA tuhota ilman lupaa!)
Tekniikka 1: "Heikko kohta"
Tekniikka 2: "Hyaagh-Butum"
Tekniikka 3: "Karate"
Tekniikka 4: "Vesitys"
Tekniikka 5: "Osittainen vesitys"
Tatun ja Patun ilmeet, kirjailijoiden oivallukset ja arkipäiväisten lasten puuhien hersyvä kuvittaminen saa hymyn huulille niin pienellä kuin isollakin lukijalla! Yksi suosikeistani on myös seuraava:
Puuhun kiipeäminen - Huono kiipeilyvarustus
Seuraavanlaisia vaatteita, asusteita tai varusteita tulisi välttää:
1. sukkahousut (repeytyvät)
2. isot korvakorut (tarttuvat oksiin)
3. korkokengät (lipsuvat)

1. sombrero (osuu oksiin)
2. makuupussi (rajoittaa liikkuvuutta)
1. intiaanipäähine (voi hajota)
2. silmälaput (estävät näkemisen)
3. valomiekka (varaa yhden raajoista)
4. batman-viitta (tarttuu oksiin)

1. Puhtaan valkoinen tyköistuva silkki-iltapuku (rajoittaa liikkuvuutta, likaantuu)


Tatu ja Patu näyttävät muun muassa myös, mitä kaikkea kävyistä, heinistä ja tikuista saa aikaan, mihin kaikkeen lumi taipuu, miten tehdään kukkaseppele tai perustetaan hyvin varustettu kauppa, miten rakennetaan maja, ja mitä rajattomia mahdollisuuksia tarjoaa maahan piirtäminen!
Kirjassa on ihania oivalluksia ihan tavallisista leikeistä, mutta ne antoivat meille myös uusia ideoita. Vaaditaan kyllä poikkeuksellista kekseliäisyyttä rakentaa monipäinen lumiukko, kts. yllä, tai rakentaa pallomeri lumesta. Wau. Ja kieltämättä olin päässyt unohtamaan, miten monipuolisesti esimerkiksi tikuilla voi leikkiä. Enkä ole ikinä oppinut sitomaan kukkaseppelettä, joten kirjan puhuvat ja toistensa yli hyppivät kukat ovat juuri paikallaan. Kirjan suuri plussa onkin juuri siinä, miten se nostaa yksinkertaiset leikit esiin eikä käytä energiaa uusien keksimiseen, jotka unohtuisivat ehkä kuitenkin.

Suurin osa leikeistä on puettu sarjakuviin, ja tekstiä on vähemmän kuin monessa aiemmassa Tatussa ja Patussa, mikä sopii hyvin. Myös koko on pieni, ulos mukaan mahtuva A5. Meillä kirja ehti jo nuhjaantua hiekkaleikeissä, niin touhulla sitä selailtiin hiekkakakkujen teon lomassa kaverin kanssa, mutta käytettäväksihän kirja on tehty! Lopussa on myös muutama tehtävä, joissa kirja on tarkoitus viedä mukaan metsään ja tehdä kirjan tehtäviä ja löytää metsästä erilaisia asioita. Tehtävä innostaa koko perheen yhteiseen tekemiseen ja luonnon tutkimiseen.

Tatu ja Patu ovat aikansa klassikoita, joille on aina tilaa kirjahyllyssä, ja joihin palataan lukemattomia kertoja uudelleen ja uudelleen. Sarjassa viehättää myös sen monipuolisuus, ja uusi aluevaltaus pihaleikkeineen ja leikkiin innostamisineen on loistava. Kaikkiaan uutuus on kiva touhukirja, joka naurattaa ja innostaa lasten ohella aikuisiakin leikkiin ja yhdessä tekemiseen lasten kanssa! (Tai jos laiskottaa, loikoilemaan sängyn pohjalla ja naureskelemaan....)

Tähtiä: 4 / 5


5 kommenttia:

 1. Tatu ja Patu -faneina tätä jo katseltiin kirjakaupassa, mutta se ei vielä lähtenyt mukaan. Seuraavalla kerralla kyllä lähtee! :)

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Tintti ja Susanna, toivotan teille mukavaa puuhastelua ja naureskelua Outolan poikien parissa!

   Poista
 3. Hei! En ole aiemmin kommentoinut täällä, mutta lukemassa käyn aina silloin tällöin. Todella kiva, että joku keskittyy nimenomaan lastenkirjoista bloggaamiseen! Jos ehdit, voit piipahtaa osoitteessa www.magdalenahai.com hakemassa blogillesi post-it -tunnustuksen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ja hauska kuulla! Kiitos tunnustuksesta, nöyrä kumarrus. Iloista syksyä! :)

   Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...