sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Anssi ja Maija Hurme: Peiton alla


Anssi ja Maija Hurme: Peiton alla
Kuvitus: Maija Hurme
Kustantaja: Schildts & Söderströms 2012Elsa työntää lusikan kasan alle.
- Pahanhajuinen lääke on tehokasta, Elsa suostuttelee.
- Ja pahaa, kuuluu kasasta.
- Jos et ota lääkettä et parane etkä pääse leikkimään.
Sammakko kömpii esiin.
- Mutta vain vähän, sammakko myöntyy.
- Sopivasti, Elsa vastaa.
Elsa on sairas. Jokin pistelee peiton alla. Siili. Se vie Elsan peiton alle tapaamaan sairaita ystäviään. Mäyrällä on piikkejä pyllyssä. Kettua kutittaa, se poukkoilee ympäriinsä. Sammakolla on kuumetta. Elsa auttaa. Peiton ulkopuolella odottaa lämmin kaakao, ja veli.

Joskus, no itse asiassa tosi usein ihmettelen ja ihastelen, miten yksinkertaisesta tarinasta saa aikaan niin kiehtovan, upean lastenkirjan. Peiton alla on juuri tällainen. Tarina on pieni mutta monikerroksinen, ja Maija Hurmeen kuvitus herättää sen liitoon. Hänen värinsä ja sommitelmansa ovat ihania – mieleen tulevat melkein Tricia Guildin värit. Pinkkiä, turkoosia, vihreää. Kuvat ovat selkeästi piirrettyjä, herkkiä, ilmeikkäitä. Voisin laittaa ne tauluksi seinälle koska vain. Kuvitus tuo mieleen myös toisen upeasti kuvitetun lastenkirjan, Fannys fantastiska resan.

Pieneen tarinaan mahtuu paljon. Sairastamisen tylsistymistä, johon mielikuvituksen maailma hyvin mahtuu. Eläinten auttamista, toisesta välittämistä. Kuka tahansa lapsi tunnistaa vaivat. Piikkejä ei saa yksin irti, kutina on sietämätöntä. Sairastaminen kenkuttaa, lääke maistuu pahalta. Kiukku ei haittaa, tule syliin, limainen sammakko. Ja ehkä puhuttelevimpana: omista rajoista kiinni pitämistä:
Ilmassa leijuu lämpimän kaakaon tuoksu.
- Nyt minun täytyy lähteä kotiin.
- Olisi vielä nämä varpaankynnetkin ja … sammakko anelee.
- Ei. Kotiin.
Ystävällinen ja avulias on hyvä olla, mutta on niin tärkeää oppia sanomaan ei. Muuten ei jaksa olla avuliaskaan. Tätä jäimme miettimään 6v. tyttäreni kanssa. Hienoa miten se on saatu kirjaan mukaan.

Yhtä paljon kirjasta piti kohta kolmevuotias kuopukseni. Peiton alla tuntuu sopivan kaiken ikäisille. Etenkin tietysti alle kouluikäisille. Sen kanssa on hyvä käpertyä peiton alle iltasadulle. Ja tietysti, jos on sairas, se on erityisen paikallaan. 

Peiton alla on Maija ja Anssi Hurmeen ensimmäinen satukirja. Schildts & Söderströmsin sivuilla kerrotaan, että Anssi Hurme naputteli tekstin kirjaan kännykällä metrossa, jossain Herttoniemen ja Kampin välillä!

Ja nämä kuvat, oooi!


Tähtiä 4,5 / 5

3 kommenttia:

 1. Oi ihanuus mitä kuvia! Tämähän on aivan pakko hankkia ja heti, nimim. flunssakautta odotellessa ;)

  VastaaPoista
 2. Aivan mahtava kuvitus! Pakko saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tintti ja Elma Ilona, kirja on tosiaan hieno. Kuvitus ja muutenkin lempeä, viipyilevä tunnelma...

   Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...