perjantai 13. huhtikuuta 2012

Annelore Parot: Aoki

Annelore Parot: Aoki
Suomennos: Viia Viitanen
Kustantaja: Wsoy 2011
32 s.

Annelore Parotin Aoki on pulleine pehmustettuine kansineen kuin lahjapaketti, kaunis kuin taulu. Olen itse asiassa pitänyt tätä jo viikkoja hyllyllä taulun asemasta, ihan vain kannen ansiosta... Herkulliseen omenanvihreään taustaan on ommeltu kiinni elegantti japanilainen kokeshi-nukke, kuin kirsikka omenatarhassa.

On hyvin helppo uskoa, että Aoki vetoaa etenkin kauniita asioita rakastaviin 3 - 4 + tyttöihin, sillä viehättävä kuvamaailma jatkuu sisällä. Kuvitus on pinkinsävyistä ja japanilaisaiheista ja piiloutuu osaksi avattavien läppien taakse. Lukija saa etsiä kuvista tekstin nimeämiä asioita ja arvata samalla vastauksia pieniin arvoituksiin.
Aokin kanssa Tokion-seikkailu on lastenleikkiä! Aoki vie pikkulukijansa ja Pouny-pandan suurkaupungin vilskeeseen Yokon vieraaksi. Tarina aukeaa lukijalle kurkistaen ja kokeshien runomaisia repliikkejä seuraten. Kokeshien kanssa opitaan myös hieman japania ja tutustutaan japanilaiseen ruokaan, tietysti kirsikkapuiden alla. Vielä ennen unen tuloa ihaillaan Tokion valojen välkettä Fuji-vuoren huipulla.
Tarina ei ole monimutkainen, ja tekstiä on todella vähän. Lukemisen lumo syntyykin osittain runomuotoisen tekstin, kuvien arvoitusten, erilaisten tilanteiden ja kauniin, omaleimaisen japanilaisvaikutteisen kuvituksen avulla. Samalla kirja on pieni matka Japanin kulttuuriin, sillä kirjassa tutustutaan mm. tervehdyksiin, julkisilla matkustamiseen, ruokaan, pienen tytön lempikauppaan ja kirsikkapuistoon. Mukaan on siroteltu japaninkielisiä sanoja ja kirjoitusmerkkejä.

Itse viehätyin kovasti sivujen kauniista sommitelmista, upeista kimonoista ja kirjan värimaailmasta. Uppouduin tutkimaan yksityiskohtia - joita oli välillä ehkä hieman liikaakin - ja etsimään kuvista tuttuja asioita, kuten susheja, kasveja, vaatteita.


Suosittelen kirjaa, jos haluat viedä pienet lukijat matkalle Japaniin. Tämä on myös kaunis lahja. Sarjassa on ilmestynyt lisäksi ainakin ystäväkirja, Yomista kertova kuvakirja sekä kansio, joihin voi tutustua WSOY:n Kokeshi-sivuilla.

Aokista on kirjoitettu myös Lastenkirjahyllyssä ja The Book Chookissa.

Tähtiä: 3 / 5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...