torstai 23. lokakuuta 2014

Nuoret kaipaavat lisää realistista kirjallisuutta

Haastavaa tekstiä, ajankohtaisuutta, symboliikkaa, metaforaa. Lisää realismia, joka koskettaa nuorten maailmaa: kokeiluja, päihteitä, seksiä, itsenäistymistä, kavereita, harrastuksia, koulumaailmaa. Ei liian masentavaa. Tälläisia toiveita Kallion lukion nuoret esittivät tänään Kirjamessujen tilaisuudessa Mitä nuoret haluavat lukea?, jota olin kuuntelemassa.

Lisää tilausta olisi myös dekkareille ja historialle, jota nuorten kirjoissa ei kuulemma juurikaan löydy. Fantasiaa on paljon tarjolla, joten realistista kirjallisuutta kaivataan enemmän rinnalle. Ja kun realismia kirjoitetaan, sen pitäisi olla todella ajankohtaista: ei enää irc-galleriaa tai huulikiillon levittämistä välitunnilla vessassa, koska niitä ei enää tapahdu.

Realististen kirjojen aihepiiriä pitäsi laajentaa tämänhetkisistä teemasuosikeista, urheilusta, harrastuksista ja romantiikasta. "Me olemme kaikki erilaisia ja meitä on paljon", nuoret muistuttivat. Siksi erilaista kirjallisuutta kaivataan enemmän. Erilaisia päähenkilöitä ja yllättäviä juonenkuvioita, kuten yleisesti kirjoissa hallitsevan vahvan poikatyttömäisen päähenkilön rinnalle naisellisia päähenkilöitä, tai poikia jotka valitsevat kahdesta tytöstä eikä aina toisinpäin.

Nuorten toiveet kirjoista, joita haluaisivat juuri nyt lukea, olivat aiheiltaan virkistäviä ja hauskoja ja saivat yleisön nauramaan.

"Jotain filosofista joka muuttaisi koko mun maailmankuvan", toivoi lukiolaispoika. "Heppakirja jonka tyttöpäähenkilöllä olisi kolme tyttöystävää", toivoi toinen. "Seikkailua ulkomailla, rajojen rikkomista, ihmissuhteita", toivoi kolmas. "Joku vahva tyttö yrittää saavuttaa jotain, epäonnistuu, mutta se ei haittaa", "murrosiän muutokset ei mee ihan putkeen, ja yrittää samalla maailmanvallotusta tai kapinaa", "naismainen röyhelötyttö saa tyttöpojan poikaystäväkseen".

Lukemista ei pidetä nuorten keskuudessa kovinkaan seksikkäänä, nuoret kertoivat. Mikä siis saisi nuoren tarttumaan kirjaan? "Aihetta pitäisi tykittää joka paikassa, kuten twitterissä ja instagrammissa, joissa pitäisi olla esillä nuorten kirjailijoita ja kirjoja. Tarvittaisiin myös joku julkkis, joka sanoisi joka paikassa, miten siistiä on lukea ja mitä itse lukee nyt. Nuoret tykkäävät vahvoista henkilöbrändeistä, joista esim. Salla Simukka on onnistunut", nuoret kertovat.

Kansikuva ratkaisee aina, tarttuuko nuori kirjaan. Valokuvaus on nuorten suosituimpia harrastuksia, ja kuvia selataan paljon mm. instagrammissa. Vähän utuiset lähikuvat, retro ja vintage, muotiin liittyvät, siinä kuva-aiheita jotka saisivat nuoret tarttumaan kirjaan.

Hyviä kansia on ollut esimerkiksi John Greenellä, sekä kirjoissa Kaikki viimeiset sanat, Shiver ja My Name Is Memory.

Myös takakansiteksti on tärkeä. Paljastava, mutta ei liian.

Nuoret heittävät haasteen ilmaan. Heille suosittuja brändejä ovat esim. Nike, Fjällräven, Apple, Converset, Coca Cola, McDonalds - kaikki sellaisia jotka ovat keskittyneet omaan juttuunsa, ja joiden kanssa nuoret mielellään tulevat nähdyksi. Voisiko nuorten kirjallisuus ottaa näistä brändeistä mitenkään opikseen? Vastausta ei löydy ainakaan minulta ihan heti.

Nuorten toiveet - mm. lukijan haastaminen, samaistumispinta, monipuolisia päähenkilöitä - eivät siis ole monessa suhteessa hirveän erilaisia kuin aikuisillakaan, mutta ainakin kirjojen ympäristö saa olla omanlaisensa. Ja teemat - toisaalta tabuja räjäyttävää, toisaalta ihan tavallista elämää



sillä: "tavallinen on ok."


11 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! :)

    Himppu, kun en varmaan itse pääse tänä vuonna pyörimään messuilla, mutta ihanaa, jos voi lukea niistä!! Esimerkiksi juuri tuokin aihe kiinnostaa juuri nyt oikein kovasti. Taloudessa on 13 v poika, joka varmaan mielummin sovittaa Sibeliuksen sinfoniat rummuille ja nokkahuilulle, esittää teoksen ja tiskaa siinä samalla kuin lukisi koulusta luettavana olevaa kirjaansa. Aikaa olisi enää yksi yö, ja minä kiipeilen seinille.... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti!:)
      Mietinkin tänään että oletko siellä ihanine osastoinesi. Mutta siis et, hyvä tietää. Harmi.
      13v. poika, hupsis, siinä varmaan kirjaltaan paljon vaativa lukija. Tuo kommentti "jotain jossa murrosiän muutokset ei mee ihan putkeen ja yrittää samalla maailmanvalloitusta tai kapinaa", on muuten myös pojalta. Oisko siinä jotain mikä uppoaisi?
      Hulvaton toi Sibelius rummuille ja nokkahuilulle.
      Mä taas kiipeilen ehkä kohta seinille, kun 5v:llä ei ole hajuakaan kynäotteesta. Pojat? Miten ne ovat niin erilaisia. Odotan yhtä mielenkiintoista tulevaisuutta kuin sulla 13v. kanssa. Ainakin maailmankuvaa laajentavaa...

      Poista
    2. Joo! Maailmanvalloitus! terv. Poika

      ....ja kapinaa... terv. Äitinsä :D

      Poista
  2. Voi että harmittelin, että tämä jäi minulla aikaisen ajankohdan vuoksi välistä. Kiva, että kirjoitit tuoreeltaan. Kiitos!

    Kiinnostavia toiveita! Mietin kyllä sitäkin, että jos kirjaa kirjoitetaan pidempään kuin vuosi, moni juttu on ehtinyt jo vanheta siinäkin ajassa - huulikiillot ja muut. Kulutuksen vauhti on asia, joka on niin huima. Aina on jokin uusi tuote jo nurkan takana odottamassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa nuoretkin sanoivat, että ovat tärkeä kuluttajaryhmä (määrittävät usein koko perheen kulutustapoja) ja trendien muutoksen vauhti on hurja, ja totesivat (muistaakseni) samaa, tai ainakin itsekseni mietin, että kirjan kirjoittaminen & julkaisu on niin hidasta. Ja toinen asia, mistä tietää mikä on in nuorten keskuudessa? Pitäisi olla yläkoulun opettaja tai jotenkin muuten heidän kanssaan paljon.

      Multakin meni puoli tuntia tilaisuudesta ohi, kun myöhästyin. Siinä olisi ollut mielenkiintoinen esitys somen ajankohtaisesta maailmasta. Harmitti kauheasti että se meni ohi. Mutta jos olisi joku yhteisö kuulijoina he voisivat tulla kertomaan siitä uudelleen.

      Poista
  3. Hyviä juttuja ovat nuoret nostaneet! Kiitos huipusta raportista.
    Ja voihan kynäote, Viivi, I so feel you :D!

    VastaaPoista
  4. Kiitos tästä tiivistelmästä! Hyviä ajatuksia nuorilla, mutta onko heidän toiveisiinsa helppo vastata? Olen ihan samaa mieltä, että olisi tunnettava nuorten maailma todella hyvin, jotta siitä voisi kirjoittaa ajankohtaisesti. Jos lapset ja nuoret eivät innostu lukemaan tai ostamaan kirjoja, eivät he sitä tee kyllä todennäköisesti aikuisenakaan. Tämä on siis oikeasti asia, johon kannattaisi paneutua ja satsata! Kiertelin itse jokunen viikko sitten kirjastomme nuortenosastolla, ja siellä oli piiiitkät rivit fantasiaa, mutta vain jokunen hylly dekkareita ja rikoskirjoja. Ja voisin lisätä tähän vielä, että myös koulujen kirjastot kaipaisivat päivitystä. Monesta koulusta on pitkä matka kirjastoon, joten koulun oman kirjaston pitäisi olla hyvä, kattava ja sitä pitäisi täydentää aika ajoin. Ei lapsia ja nuoria motivoi lukea sitä open suosikkityttökirjaa kahden- tai kolmenkymmenen vuoden takaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kia, ihan totta, ja hauskasti todettu, ettei open suosikkikirja todellakaan välttämättä innosta. Tosin varmaan aika monet äikänopet ovat - ainakin minun kokemukseni mukaan - hyvin perillä nuoria puhuttelevasta kirjallisuudesta, ja siksi uskon hyviin opettajiimme. Tosin ei se varmasti kuitenkaan riitä, sillä esimerkki ja motivaatio pitäisi tulla ympäristöstäkin, kavereilta ja esikuvilta, että lukeminen on tosi siistiä.

      Koulun kirjastot - ihan mahtavia. Kuinkahan monessa koulussa niitä ei ole? Olen törmännyt loistaviin koulukirjastoihin ja etenkin niiden kaiken tunteviin kirjastonhoitajiin, mutta eri asia on, löytyykö kirjastosta kaikkea materiaalia mitä kaivataan.

      Haluaisin uskon, että jos lapsena kylvetään innostus lukemiseen ja kirjoihin, ei haittaa, vaikka nuoruus menisi lukemattomuuden tilassa - lukemiseen voi hyvin palata myöhemmin. Itselläni oli tuossa 20-30-vuotiaana etenkin vaihe, etten juuri lukenut romaaneja. Se kesti yllättävän pitkään.

      Poista
    2. Ihan totta, että ammattitaitoiset äikänopet varmasti tietävät, mistä nuoret tykkäävät ja tuntevat kirjallisuutta laajasti. Me alakoulussa työskentelevät luokanopet olemme kuitenkin usein vaille äikänopen koulutusta (minä mukaanlukien), joten paljon jää open oman innostuksen varaan, jos haluaa tutustua esim. uutuuksiin. Ja valitettavasti tiedän useita kouluja, joissa nuo kirjastot ovat ihan retuperällä eikä monessakaan kunnassa saa tällä hetkellä tehdä mitään uusia hankintoja. Onneksi monet kaupunginkirjastot tekevät mielellään yhteistyötä koulujen kanssa (voihan niistä vaikka tilata kirjapaketteja kouluun, jos matka on pitkä oppilaiden kanssa mennä), ja niissä ainakin henkilökunta tuntee hyvin nuoria kiinnostavat teokset! :)

      Poista
    3. Kia, kiva lukea että olet alakoulun ope! Ja että seuraat lastenkirjoja noin tiiviisti - onnelliset oppilaasi! :)

      Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...