keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Origamien taittelu nostaa aivot narikkaan

Mayumi Jezewski: Hauskat ja helpot origamit (orig. Premiers origami)
Suomennos: Sanna Kangasluoma
Kustannus: Lasten Keskus ja Kirjapaja 2014
Lyhyesti: Aloittelijalle hyviä origamitaitteluohjeita, joista syntyy etupäässä eläimiä. Ohjeet näyttävät yksinkertaisilta, mutta voivat olla yllättävän haastavia.Olen yrittänyt keksiä illoiksi muuta puuhaa kuin koneen avaamisen - sellaista missä silmät alkavat painua kiinni.

Käsillätekeminen toimii aika hyvin. Iänikuisten reikien korjaaminen vaatteissa, neulominen (vasta ajatuksentasolla) - tai miksei vaikka origamien taittelu. Parhaimmillaan origamien taiteilu on tietenkin näpertelystä innostuneen pikkutyypin kanssa, jollainen meillä onneksi asuu. Kun vielä olen aina ihaillut kaikkea kaunista japanilaista (ikebanaa, origamia tai kanji-merkkejä), niin tämä origami-kirja sai aika hyvän vastaanoton.

Kauneus ei tosin ole heti mielessä kun saamme ensimmäiset taittelut 8-vuotiaan kanssa tehtyä. Teemme ne tavallisesta paperista harjoituskappaleiksi. Tavallinen paperi on hieman paksumpaa (80 g/m2) kuin erityinen origamipaperi (70 g/m2), ja jäykempää.

Ohjeet kirjassa olivat hyvät. Ensin aukeaman verran peruskäsitteitä, kuten mitä tarkoittaa laakso- ja harjataitos, miten kuvia pitää lukea, mitä eri nuolet merkitsevät. Sitten joka aukemalla erilainen taitteluohje, kuten leppäkerttu (kuvassa), perhonen, pingviini, kissa, koira, tuulihyrrät, hattu jne.


Vähän aikaa sitten löysin askartelukaupasta sattumalta origamipaperia - 60 arkkia yhteensä 15 eriväristä ja erikuvioista paperimallia, kooltaan 15x15 cm. Kotona huomasin, että koko 17,5x17,5 olisi ehkä ollut vielä parempi.

Joka tapauksessa käärimme taas hihat ja vietimme mukavat pari tuntia taitellen. Vaikka ei se mennyt ensin ihan kuin Strömsössä. En millään tajunnut mitä tarkoittaa "muodosta perhosen vartalo pitämällä kolmion keskikulmasta tiukasti kiinni. Taita ensin yksi siipi kokonaan alaspäin ja sitten toinen." Kokeilemalla, purkamalla ja päätä raapimalla ongelma lopulta ratkesi, vaikka luulin jo hetken toisin. Lapselle jotkut kohdat olivat liian hankalia, joten apua tarvitaan, ja aikuisellekin on näissä hauskasti haastetta.

Voin melkein kuvitella innostuvani lisää, ja googlen kuvahaku näyttää niin paljon makeita origameista kuvia, että WAU!

Lopputulos - kolmetoista mobilessa (miten kuten roikkuvaa) eriväristä ja erikuvioista perhosta, joista esikoinen on ihan hirveän tyytyväinen ja ylpeä. Ja meillä oli mukava ilta ihan kahdestaan. <3


Mayumi Jezewski: Hauskat ja helpot origamit (orig. Premiers origami)
Valokuvat: Olivier d'Huissier
Graafinen toteutus: Claude Poirier
Suomennos: Sanna Kangasluoma
Kustannus: Lasten Keskus ja Kirjapaja 2014
Mistä: Arvostelukappale (yllätys)

2 kommenttia:

  1. Vau, tämän kirjan haluaisin itselleni! Vaikka voipi olla, että aikaa taitteluihin olisi vasta yöllä... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luin jonkun open blogista, että oragamit toimivat tosi hyvin alakoululaisilla kesken tunnin. Mikseivät ehkä omassakin opetuksessani aikuisilla, saisivat aivot vähän uudenlaista pähkinää kesken tunnin?! Mutta siis suosittelen taittelua, musta se oli viehättävän hidasta ja yksinkertaista (vaikka ei helppoa) puuhaa, mikä vaatii koko keskittymisen. Yöllä se ei ehkä sittenkään ole parhaimmillaan - tai ehkä sittenkin, unettomuuden iskiessä.

      Poista

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...