Kuva on Libuse ja Josef Palecekin kirjasta Unisatuja. 12 hyvänyönsatua, jonka on julkaissut Lasten Keskus 1984. |
Näin lauantai-iltaan vinkkaus ohjelmasta, joka esitettiin torstaina Yle Ykkösellä KULTAKUUME - Kulttuurin ajankohtaismakasiinissa, ja joka on vielä kuunneltavissa Areenalta. Jakson nimi oli Lastenkulttuurilla on nostetta, ja siinä haastateltiin mm. Mimmit-yhtyeen Pauliina Lercheä, Risto Räppääjä -elokuvien ohjaajaa Mari Rantasilaa, puhuttiin lastenkirjoista ja muisteltiin Tammen kultaisia kirjoja, joita on tänä vuonna ilmestynyt Suomessa 60 vuotta.
Tammen kultaisista kirjoista on juhlavuoden kunniaksi esillä Annantalolla näyttely, ja maaliskuussa julkaistaan Kultainen juhlakirja, johon on koottu sarjan suosituimpia kirjoja. Koska meilläkin erityisesti 2-vuotias rakastaa näitä kirjoja, palaan niihin varmasti tuonnempana. Ohjelmassa haastateltiin myös lastenkirjailijaa ja kuvittajaa Anne Vaskoa, jolla on kirjastaan Jellona Suuri ja sen pian ilmestyvästä jatko-osasta Jellona Toinen kuvitusnäyttely Hyvinkäällä.
Ohjelmassa Pauliina Lerche ja Mari Rantasila korostivat lastenkulttuurin korkealaatuisuutta ja nostetta tänä päivänä verrattuna vaikkapa kymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen. Olen samaa mieltä! Vähän minua tuppasi häiritsemään, miten lastenkultttuurin toimijoiden pitää ohjelmassa ja sen kautta vakuutella, että kyse on tärkeästä työstä, ja että tulokset ovat ihan oikeasti laadukkaita. Tottakai ne ovat! Lapsethan ovat niin kriittinen ja tarkka yleisö, ettei heitä huijata viettämään aikaa sellaisen parissa josta he eivät oikeasti pidä. Toisaalta taas hyväksi havaitut kirjat, leffat ja musiikki leviävät kulovalkean tavoin lasten keskuudessa.
Hyvänä esimerkkinä laadukkaasta lastenkulttuurista voisi mainita vaikkapa Mimmit-yhtyeen, jonka viimeinen levy Maailman ympäri on loistava, riemukas yhdistelmä maailman eri musiikkisuuntauksia. Levyn musiikkia voi kuunnella vaikkapa Mimmien kotisivuilla. Meillä on tuo levy, sillä ihastuin siihen heti kuultuani ensi sävelet. Suosikkini on Chapati, mukaansatempaava bollywood-kappale, sekä iki-ihana ja herkkä Siunaa koko maailmaa, jota kuunnellessani herkistyn aina totaalisesti - käykäähän kuuntelemassa!
Ethän, isä taivaan, unohda
lapsiasi sodan jaloissa
rauha anna, viha sammuta
siunaa koko maailmaa
siunaa koko maailmaa
Varjele ja siunaa Afrikkaa,Mieleeni ohjelmasta jäi erityisesti kustannustoimittaja Pirkko Haraisen kommentti, että lastenkirjallisuus on hänestä tärkeämpää kuin aikuisten, sillä silloin kylvetään kiinnostus lukemisharrastukseen.
Amerikan maita, Eurooppaa,
Australiaa, suurta Aasiaa
Siunaa koko maailmaa
siunaa koko maailmaa
Mistä muista lastenkulttuurin tuotoksista meidän perheessä iloitaan tällä hetkellä? Siis muista kuin kirjoista...
Odotan innolla Mestaritontun seikkailua, koko perheen musikaaliesitystä, joka saa ensi-iltansa parin viikon päästä Malmitalolla. Ohjaajana on Jenny Jumppanen ja se on tehty yhteistyössä Metropolia Ammattikorkeakoulun esittävän taiteen koulutusohjelman ja Malmitalon kanssa. Esityksen valmistumista voi seurata blogista, mikä saa etukäteisjännityksen kasvamaan hienosti.
Kansallisoopperassa on ollut alkuvuoden aikana ilahduttavia esityksiä lapsille, sekä balettia että oopperaa lämpiöesityksissä. Vielä ovat jäljellä lasten taidetuokiot, joissa opetellaan niin maskeerausta, musiikin tekoa kuin lavasteiden rakentamistakin. Viikko sitten Kansallisooppera järjesti avoimet ovet, jossa sai tutustua esityksiin, pukeutua roolivaatteisiin ja osallistua työpajoihin.
Hiljattain kävimme katsomassa Tuula Korolaisen saman nimiseen kuvakirjaan pohjautuvan Nukketeatteri Sammon Kissa Killin kiukkupussin. Killin iso kiukku kasvaa tarinassa valtaviin mittasuhteisiin ja kerääntyy kiukkupussiin, niin ettei Killi enää tiedä mitä sillä tehdä...
Annantalolla kiinnostavat mm. ensi torstaina 22.3. Kirjatreffit - Tehdään taidejuttuja! -kirjan julkistamistilaisuus ja maanantaiaamujen taideneuvolat.
Kaupunginteatterissa haluaisin nähdä Kolme ilosta rosvoa sekä Yökyöpelit, Kansallisteatterissa taas Fedja-sedän, kissan ja koiran.
Varmasti jotain jää mainitsemattakin. Kuten sanottu, laadukasta tarjontaa lasten ja lastenmielisten kulttuurinnälkään on tarjolla nyt PALJON. Ja huomenna sunnuntaina kirjasto Pointissa tosiaan lastenkirjallisuustapahtuma Tottatarua, josta mainitsin viimeksi Pikku Nunuun yhteydessä.
Rouva Huun Lastenkirjahyllyssä on niin ikään kirjoitettu lastenkulttuurista asiantuntevasti ja kattavasti, kuten aina.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!