keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Lastenkirjallisuutta Helsingissä!

Helsingissä alkoi eilen 1.2. asti kestävä elämyksellinen lastenkirjallisuustapahtuma Tarinoiden Puisto, josta luin (vasta eilen) Rouva Huun Lastenkirjahyllystä. Löytäessäni tapahtuman ilahduin ja yllätyin! Kuinka paljon päiväkodeille, kouluille ja perheille sopivaa ohjelmaa tarjolla seuraavan kolmen kuukauden aikana! 

Pro lastenkirjallisuuden Kaupungintalolla järjestämässä tapahtumassa on kaikkien aikojen suurin kotimaista lastenkirjallisuutta esittelevä näyttely, jossa on mukana lähes 40 nykykuvittajaa. Kirjoihin saa tutustua, niitä saa lukea tai kuunnella lukuisissa lukutapahtumissa, tai osallistua työpajoihin.   

Esimerkiksi isänpäivänä järjestetään Hei, keksitään ihan oma tarina! ja Kerro minusta -työpajat, joissa vanhempi ja lapsi yhdessä kirjoittavat, piirtävät tai tarinoivat. On myös yhteinen lukuhetki ja tehdään isänpäivälahja maanväen tyyliin.

Viikonloppuisin on runsaasti lasten- ja nuortenkirjojen lukuhetkiä, myös niin että kirjailijat lukevat itse teoksiaan, sitten on runohetkiä (mm. koko joulukuun ajan joka päivä uusi runo), työpajoja vaikka mistä aiheista, musiikkia…

Muutamia esimerkkejä:
Trio Pullakka esiintyy! 14.12.2014 klo 14 & 15 Trio Pullakka on neljän soittajan muodostama akustinen yhtye, joka esittää Laura Ruohosen ja Jukka Itkosen runojen innoittamaa musiikkia. Yhteessä kaikki laulavat ja soittimina kuuluvat mm. viulu, basso, kitara, kellopeli ja ksylofoni.Trio Pullakan musiikkikuvaelmassa "Säpinää" on yö. Isä ja äiti yrittävät nukkua, mutta perheen pienin ei. Hän tahtoisi olla rapu ja hän tahtoo säpinää.

Onni-työpaja 11.1.2015 klo 12 Vetäjänä kuvittaja Sanna Pelliccioni
Sanna Pelliccioni kertoo Onni-poika-kirjoistaan ja lukee lapsille pienessä satupiirissä kirjan Onni-poika menee mummolaan. 
Jutellaan yhdessä omista mummoista ja papoista. Sen jälkeen piirretään onnimaisiin "kehyksiin" potretti omista isovanhemmista tai muista läheisistä!
Satupiirin ja työpajan yhteiskesto noin 30 min. Noin 2-7-vuotiaille.

Joka tiistai-ilta tunnetut kuvittajat puolestaan kertovat, miten heidän kuvituksensa syntyvät. Ensi tiistaina klo 18 Jukka Lemmetty ja klo 18.45 Marika Maijala.

Sitten on keskustelutilaisuuksia, kuten
TIETOKIRJA.FI: Mistä on hyvät lasten tietokirjat tehty? 26.11.2014 klo 17.30-19.00 
Millainen on onnistunut lasten tai nuorten tietokirja? Millä tavalla lasten tietokirjat syntyvät? Mitä lukijana tai vanhempana kannattaa ottaa huomioon tietokirjoja lapselle valitessa? Entä miten digitaalistuminen vaikuttaa tähän kaikkeen? Tule tietokirjailijailtaan kuulemaan lasten ja nuorten tietokirjoista palkittujen kirjailijoiden ajatuksia näistä ja monista muista aiheista.
Keskustelemassa ovat Markus Hotakainen, Iiris Kalliola, Marjatta Levanto ja Markku Löytönen. Puheenjohtajana toimii kirjailija Kari Vaijärvi.


Kouluille puolestaan on kirjavinkkausta ja päiväkodeille lukuisia työpajoja (nämä olivat lähes kaikki tosin jo täynnä, mutta vielä mahtui joihinkin tilaisuuksiin).

Kaikkiin tapahtumiin on vapaa pääsy, ja valikoima on valtava. Kaikki tapahtumat täällä.

Mennään -kö? Mennään -hän?

Kuva lukutoukka @ Anja Reponen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa jos kommentoit, iloitsen kaikista viesteistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...