Kuvassa Franz Marcin Keltainen lehmä (1911), kirjasta Pieni taitelija - eläimiä eri tekniikoilla. |
Täällä ollaan nautittu piiitkästä tauosta arjesta, ja tietokone on pysynyt melkein viikkoja kiinni. Nyt kaapissa onkin pino hyviä, mielenkiintoisia kirjoja, jotka haluan täällä esitellä: viime vuonna ilmestyneitä, muutama hieman vanhempikin. Aihepiireiltään mm. taiteita, harrastuksia, musiikkia, talvea, kulkupelejä ja esiintymisjännitystä sivuavia.
Aloitetaan kuvataiteilla - aihe, josta voin hyvin myöntää, etten tiedä juuri mitään! Vaikka kuvataiteet on vieras alue, nautin taiteen katsomistesta (tietenkin), ja siksi tartuinkin innostuneena kahteen Nemon kustantamaan Pieni taitelija -teokseen, joista toinen on Eläimiä eri tekniikoilla, toinen Ihmisiä eri tekniikoilla.
Molemmat esittelevät kaksitoista eri tyylistä taideteosta, jotka on toteutettu eri tekniikoilla, tavoilla ja aikakausina. Teksti on melko lyhyttä ja helppotajuista, ja johdattaa lukijan huomaamaan värejä, ilmeitä ja yksityiskohtia, ja kertoo teoksen syntyhetkestä tai tilanteista sen taustalla. Erilliset infolaatikot esittelevät taitelijan ja antavat lisätietoa teoksen toteutustavasta tai taiteilijan tavasta työskennellä. Tässä yksi suosikkiteoksistani, Edvard Munchin Huuto (1893).
Munchin maalauksen hahmolla on auki ammottava suu - mutta huuto ei vaikuta tulevan sieltä. On kuin taivas ja meri parkuisivat ja hahmo yrittäisi itse asiassa vaientaa melun. Munch sanoi, että eräänä päivänä hän vaistosi kokonaisvaltaisen ja päättymättömän huudon, joka lävisti luonnon - siitä hän sai maalauksen idean.
Katso maalauksen kuvioita, jotka kiemurtelevat ja aaltoilevat kuin kaiut. Taivas on ärhäkän punainen, ja vesi näyttää tummalta, syvältä ja kylmältä. Munchin hahmo on aavemainen ja vääristynyt, kuin ääni kimpoilisi sen pinnasta. Yleisvaikutelma on kauhistunut ja sekava - aivan kuin taiteilijan tunnekin.
Joka aukeamalla kätkeytyy esillekäännettävän liepeen alle vinkki, miten teosta voi käyttää inspiraationa omaan taideteokseen. Esimerkiksi Munchin Huuto-maalauksesta voi kokeilla tehtä iloisen version (alla). Michelangelon Daavid-veistosta esittelevän aukeaman liepeestä löytyi hyvä vinkki siitä, miten piirtää kasvot oikeassa mittasuhteessa, ja Leonardo da Vinci inspiroi tekemään hauskoja sivuprofiileja, jotka voi lopuksi piirtää värilliselle paperille ja leikata tikun päähän tikkunukeksi.
Itse innostun etenkin Ihmisiä kuvaavista teoksista, 7v. puolestaan Eläimiä eri tekniikoilla -kirjasta. Alla kuvassa Pablo Picasson Itkevä nainen (1937):
Tarkastele maalauksen muotoja. Ne ovat teräviä, sekavia ja ahtaasti lomittain survoituneita. … Näetkö, kuinka suu ja nenä osoittavat sivuille, vaikka silmät katsovat suoraan eteenpäin?Vinkkinä on leikkaamalla ja liimaamalla kokoamaan samantapainen kuva, jossa kuvakulmat sekoittuvat. Itselleni tämä toteutustapa tuntuu ajatuksena kovin kömpelöltä, ja sekä minun että lapsilukijan (7v.) suosikkivinkit olivatkin maalaamiseen liittyviä, joita on ehkä noin puolet vinkeistä.
Tosi hauskaa, että tälläisiä kirjoja on tehty! Askarteluoppaita etenkin löytyy, mutta sellaisia teoksia, joissa houkutellaan katsomaan taidetta ja jotka sopivat aika pienellekin lukijalle, on vähemmän. Parhaimmillaan teksti houkuttaa lukijan salapoliisiksi etsimään teoksesta vinkkejä siitä, mitä teoksessa on hetkeä aiemmin tapahtunut. Tälläista opastusta teoksen katsomiseen olisin kaivannut vielä enemmän.
Lisäksi on kiva, miten erityylisiä teoksia on otettu mukaan ja miten helppotajuista teksti on. Piirtämistä rakastava 7-vuotias on innostunut muutamasta eläinvinkistä (piirrä tai maalaa pörröisiä eläimiä), mutta muuten kirja ei ole herättänyt intohimoja. Itse tykkään sitten senkin edestä selailla ja tutkia taideteoksia! Pienemmänkin kanssa voi mainiosti tutkia kuvia yhdessä, joten tämä on aikalailla koko perheen kirja.
Hauskaa viikon jatkoa ja ennen kaikkea - kivaa alkanutta vuotta kaikille!
Susie Brooks: Pieni taiteilija. Eläimiä eri tekniikoilla. (orig. Get into Art. Animals)
Susie Brooks: pieni taitelija. Ihmisiä eri tekniikoilla. (orig. Get into Art. People)
Suomennos molemmat: Nina Tarvainen
Kustannus molemmat: Nemo 2013
Kiitos kustantajalle!
No vau! Nyt näyttää hyvälle. Pakko päästä tutustumaan :). Ihana, että näitä lasten taideoppaitakin tulee ja hyvin suunniteltuina. Kiitos esittelystä!
VastaaPoistaNuo saattaisivat kiinnostaa meidänkin heppuja, vaikka yli 10 v. jo ovatkin. Ja itsekin voisin kokeilla. Ne pörröiset eläimet kiinnostivat kovin! Toki Picassonkin voisi haastaa... :)
VastaaPoistaMä luulen, että tämä sopii mainiosti juurikin isommille, joita kiinnostaa jo ehkä vähän, mitä erilaisia tekniikoita voi käyttää. Eli yli 10v. on ihan mainio kohderyhmä, eikä yläikärajaa ole lainkaan. Itselleni suurin osa teoksista on uusia tuttavuuksia.
PoistaBleue, kiva kun löysit kivan uutuuden!