Rob Lloyd Jones: Kurkista avaruuteen (orig. Look inside Space)
Kuvitus: Benedetta Giaufret ja Enrica Rusiná
Suomennos: Sari Kumpulainen
Kustannus: Tammi 2014
13 s.
Kuu on autio ja hiljainen paikka. Kuussa ei ole ilmakehää, vettä, eikä mitään elämää (ei edes pikkuruisia hyönteisiä).
Miksi Kuu muuttaa muotoaan?
Kuu on aina pyöreä. Sen muoto tuntuu muuttuvan, koska näemme siitä vain sen osan, jonka Aurinko kulloinkin valaisee.
Meille kopsahti postiluukusta kirja, joka sai lapsilta (7- ja 4-vuotiaat) innostuneen vastaanoton. Tarjolla on havainnollisia kuvia, hirveä määrä kurkistusluukkuja ja kurkistusluukkuja vielä niiden sisälle sekä tietokirjan verran infoa avaruudesta.
Tietoa on niin kuusta, avaruusasemasta, Auringosta ja tähdistä, galakseista kuin avaruustutkimuksestakin. Teksti on pilkottu kuvien ympärille siten, että kuvat havainnollistavat tehokkaasti lähes jokaista lausetta. Kysymykset elävöittävät ja herättävät pohtimaan: Miten tähdet syntyvät? Miksi tähdet tuikkivat? Onko muilla planeetoilla elämää? Miten asema on saatu avaruuteen?
Voi kurkistusluukkujen taikaa! Ne tosiaan koukuttavat monenikäisiä lukijoita. Pahvisivuisena kirja sopii jo hyvin pienelle, mutta teksti sitten taas on sen verran faktaa, että 4-vuotias ei jaksanut sitä kuunnella.
Ulkonäkö siis hämää - kurkistusluukkuineen kaikkineen kirjasta ei heti arvaisi, että kokonaisuutena se sopii minusta parhaiten (viskari-)eskarille tai alakoululaiselle. Mutta totta kai, iästä viis, jos avaruus kiinnostaa, sillä tekstissä on monia tasoja ja kuvia riittää!
Kuvitus muistuttaa lastenohjelmaa, ja toteutus tuo pikkuisen mieleen ihanan, vanhan Olipa kerran elämää-sarjan, jossa kysymysten avulla avataan tiedettä.
Avaruus on aiheena sellainen, että siitä on vähän vaikea kirjoittaa konkreettisesti: käsittämättömät välimatkat, iät, koot ja kuumuudet on pakko mainita, mutta niiden merkitys jää hämäräksi, ja avaruus on niiden lukemisen jälkeen yhtä käsittämätön kuin ennenkin.
Auringon sisään mahtuisi noin miljoona maata.Ehkä tästä syystä koko kiehtova avaruus on aina jäänyt itselleni aika mystiseksi. Ja ehkä siitä syystä olen jo pitkään katsellut etsiskellen Markus Hotakaisen Tildan tähtiä (linkin takana Lumiomena on kirjoittanut kirjasta houkuttelevasti) kirppareilta tai kaupoista, mutta en ole vielä onnistunut sitä löytämään. Tietokirjoja nimittäin lukisin mielelläni lapsille lisääkin, ja herättäisin samalla tiedonjanon kaikkeen mahdolliseen ja mahdottomaan. Kotimaiset tietokirjat ovat suosikkejani, ja kohdallemme osuineista parhaita ovat muuten olleet
Auringosta kohoaa protuberansseja eli kaasupurkauksia. Tämä ulottuu niin korkealle, että matka on sama kuin Maasta Kuuhun.
Sen tulinen pinta on 60 kertaa kuumempi kuin kiehuva vesi.
Voiko tuulipuvussa lentää (kielen tutkiskelua, eikä välttämättä oikein tietokirja, mutta ihan mainio)
Meilläkin luettiin tätä eilen! :) Mainio kirja.
VastaaPoistaYksi meidän (lasten siis) tietokirjasuosikeista on Kysy ja kurkista -luukkukirja (http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/2013/11/kysy-ja-kurkista-tenavien-tietopankki.html) sekä luukullinen karttakirja. Mahtavatkohan olla itse asiassa kaikki tätä samaa sarjaa? :)
Maija, kiitti vinkistä, en tunnekaan kirjaa, mutta kävin tutustumassa blogissasi. Vaikuttaa hyvältä monine kysymyksineen! Karttakirjat ja vieraita maita käsittelevät ovat suosikkejani. Se on varmaan tämä: http://www.tammi.fi/kirjat/-/product/no/9789513149444
PoistaPitää tutkia kirjastoa!
Tuo kirja on oikea aarre ! Posti toi sen juuri minullekin. Availin heti luukut :)
VastaaPoistaSinulla on kiva postaus, etenkin kun on lapsia tutkimassa kirjaa.
Kiitos Rita kivasta kommentistasi. Mäkin olin vähän innoissani, kun lapset oli unohtaneet avata pari luukkua jonkun luukun sisällä. Luukkujen taikaa :)
Poista